Την υπόθεση ότι η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα αποτελεί θετικό σημάδι για την εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης απέρριψε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας, για μια ακόμα φορά, ότι αυτό αποτελεί αντικείμενο της τρόικας.
Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ξεκαθάρισε ότι η Γερμανίδα ηγέτης δεν θα μιλήσει για το αντικείμενο επί του οποίου αναφέρει η τρόικα, καθώς, όπως δήλωσε: “Η τρόικα είναι αυτή που αναφέρει σχετικά με το εάν η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από το πρόγραμμα βοήθειας, διότι αυτή είναι η προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης”, τονίζοντας ότι “για να μπορέσει να εκταμιευθεί η επόμενη δόση, η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της”.
Όπως, άλλωστε, είπε “το πρόβλημα δεν είναι ούτε στα θερμά λόγια της κυρίας Μέρκελ ούτε στην Ευρώπη, αλλά στο ότι η Ελλάδα, ως συνέπεια δικών της παραλείψεων κατά τις τελευταίες δεκαετίες, περιήλθε σε μια πολύ δύσκολη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση και κάνεις δεν θέλει πλέον να την δανείσει με λογικό επιτόκιο”.
Ο Σόιμπλε μιλώντας για το δημοσιονομικό πρόγραμμα, είπε ότι είναι σχεδιασμένο ώστε η χώρα μας να αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές έως το 2020 και τόνισε ότι “αυτοί, οι οποίοι στην Ελλάδα λένε στους ανθρώπους ότι για τα προβλήματά τους ευθύνεται η Ευρώπη ή ακόμη και η Γερμανίδα Καγκελάριος, τους λένε ψέματα”.
Ο Γερμανός υπουργός τόνισε ακόμη ότι “η Ελλάδα κάποια στιγμή πρέπει να παράγει όσα ξοδεύει” και επανέλαβε ότι η χώρα θα χρειαστεί μεγάλη χρηματοδότηση μέχρι να μπορέσει να απευθυνθεί στις διεθνείς αγορές, ενώ για μία ακόμη φορά αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. “Η Ελλάδα είναι υπερβολικά ακριβή και δεν μπορεί διαρκώς να ξοδεύει περισσότερα από όσα παράγει. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το κάνει σε βάρος άλλων. Αυτό δεν γίνεται ούτε στην Ευρώπη”, υπογράμμισε.
Κληθείς να σχολιάσει τις απόψεις που θέλουν την επιμονή της Γερμανίας στην λιτότητα ως αιτία των προβλημάτων, ο κ. Σόιμπλε αντέτεινε ότι η τα προβλήματα οφείλονται στα υψηλά δημόσια χρέη των κρατών. “Το να λέει κάνεις ότι τα χρέη αντιμετωπίζονται με ακόμη περισσότερα χρέη, θυμίζει οικονομία του Βαρόνου Μινχάουζεν. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει το πολύ για λίγους μήνες”, δήλωσε και ανέφερε ότι “κατά άλλα, η Ευρωζώνη είναι σε καλό δρόμο, με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να τα πηγαίνουν καλά με το πρόγραμμα προσαρμογής τους”.
Τέλος, απέδωσε στα ελληνικά προβλήματα το γεγονός ότι παρόμοια κατάσταση αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου λέγοντας : “Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ιταλία πρέπει να πληρώνουν πολύ υψηλά επιτόκια στις αγορές, διότι οι αγορές αισθάνονται ανασφαλείς γενικά για την Ευρωζώνη. Και αυτό γιατί τα ελληνικά προβλήματα μεταδίδονται και σε άλλους στην Ευρώπη”.