Στην κρίση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ (Eurogroup) θα βρεθεί σήμερα το απόγευμα το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και οι επικεφαλής της τρόικα κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα παρουσιάσουν τις βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου περικοπών της διετίας 2013 -2014, αλλά και την πρόοδο της χώρας στο πεδίο των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Σημειώνεται πως στο σημερινό συμβούλιο θα μετάσχουν τόσο η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι. Στο επίκεντρο του Συμβουλίου θα βρεθεί το θέμα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, η διασφάλιση της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Καθώς οι διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα θα συνεχισθούν τουλάχιστον έως τις 15 Οκτωβρίου η ελληνική πλευρά επιδιώκει από το σημερινό Eurogroup μια αναγνώριση της προόδου της Ελλάδος, η οποία θα επιτρέψει να περιελήφθη το ελληνικό ζήτημα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου. Εάν και εκεί υπάρξει στήριξη των προσπαθειών της Κυβερνήσεως θα ακολουθήσουν πριν τις 31 Οκτωβρίου συνεδρίαση του Eurogroup Working Group και έκτακτο Eurogroup (ή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ), ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση της επομένης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα παρουσιάσει σήμερα στο Eurogroup τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις για το 2013 ύψους 9 δισ. ευρώ περίπου και τις σχεδιαζόμενες εξοικονομήσεις για το 2014 ύψους 4,5 δισ. ευρώ. Ακόμη, θα ενημερώσει για τις διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες αποτελούν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης, αλλά και για την ρήτρα απόκλισης και αντικατάστασης που συμφώνησε η Ελλάς με την τρόϊκα. Σημειώνεται πως τρόικα και Κυβέρνηση θα παρουσιάσουν στο Eurogroup τον ελληνικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ το 2016, αντί του 2014.
Σύμφωνα με την ρήτρα απόκλισης και αντικατάστασης εάν η διαφορά από τον στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 0% του ΑΕΠ το 2013 δεν ξεπερνά την μισή μονάδα (0,5%), τότε δεν θα αλλάξει τίποτα το 2014. Εάν το πρωτογενές έλλειμμα είναι μεγαλύτερο του 0,5% του ΑΕΠ, τότε η Κυβέρνηση θα λάβει το 2014 αντίστοιχα μέτρα. Εάν το αποτέλεσμα του 2013 είναι καλύτερο από τον στόχο, τότε θα αφαιρεθεί αντίστοιχο ποσό μέτρων από τον προϋπολογισμό του 2014.