Την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις που θα διασφαλίζουν την απόλυτη ασφάλεια της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, κάνοντας λόγο για αναδιαπραγμάτευση του χρέους, ώστε αυτό να γίνει βιώσιμο.
Μάλιστα, ο κ. Σάλλας δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο νέου “κουρέματος” χρέους, αυτή τη φορά του επίσημου χρέους, ώστε αυτό να μπορεί να εξυπηρετηθεί.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πειραιώς, τρεις είναι οι ενέργειες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση:
• η μεταφορά στο ESM του δανείου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να μην υπολογίζεται στο δημόσιο χρέος
• η αναδιάρθρωση του επίσημου χρέους που κατέχουν οι χώρες, με περιορισμένη μείωση των επιτοκίων και η χρονική επέκταση των χρεολυσίων
• η ανανέωση (roll over) των ομολόγων ύψους 10 δισ. που κατέχουν οι Κεντρικές Τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης, καθώς και τα ομόλογα που κατέχει απευθείας η ΕΚΤ, με παράλληλη επιστροφή των κερδών που έχουν πραγματοποιήσει τόσο αυτές, όσο και οι χώρες, από επιτόκια των ελληνικών ομολόγων.
Όσο για το ποια επιχειρήματα θα πρέπει να προβάλει η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές για να διεκδικήσει τα παραπάνω, ο πρόεδρος της Πειραιώς αναφέρθηκε στις αστοχίες του ελληνικού προγράμματος και στον τρόπο με τον οποίο έγινε το PSI, στοιχίζοντας ακριβά στους μετόχους των τραπεζών, χωρίς να επωφεληθούν οι φορολογούμενοι. Πρότεινε μάλιστα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να μην επιβαρύνει το δημόσιο χρέος, αλλά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).
Ο κ. Σάλλας εκτίμησε ακόμα ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον στο καλύτερο σημείο της την τελευταία πενταετία, από πλευράς εικόνας και προσδοκιών, δίνοντας ενδείξεις σταθεροποίησης, αν και όπως επεσήμανε η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα και πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα για να αναστραφεί η οικονομική πορεία.