Σε καλό δρόμο φαίνεται ότι βρίσκονται οι συζητήσεις των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας KfW για τη δημιουργία στην Ελλάδα επενδυτικού φορέα ο οποίος θα δρα επικουρικά στη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων. Πάντως, το θέμα δεν έχει την έγκριση της τρόικας, η οποία φοβάται πως θα ανακύψουν ζητήματα με επισφαλή δάνεια στο μέλλον.
Το θέμα εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών χειρίζεται ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Παναγιώτης Τσακλόγλου, ο οποίος μάλιστα προ ημερών βρέθηκε στη Φρανκφούρτη όπου μετείχε σε συνάντηση στα γραφεία της KfW με βασικό θέμα τη δημιουργία του Επενδυτικού Ταμείου Institution for Growth (IFG).
Οι διεργασίες για τη δημιουργία του IFG δεν είναι καινούργιες. Ξεκίνησαν προ ενός έτους περίπου με πρωτοβουλία του προέδρου της ΕΕ Μανουέλ Μπαρόζο και της Ομάδας Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα, έλαβαν τη στήριξη της γερμανικής κρατικής τράπεζας KfW και της ΕΙΒ, έγινε μελέτη από την εταιρεία Oliver Wyman με δαπάνη του Ιδρύματος Ωνάση, ενώ εμπλοκή είχε και ο ΣΕΒ.
Προ ημερών ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (όχι η ΕΕ) εξέφρασαν αντιρρήσεις στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, τονίζοντας πως βάσει της υπάρχουσας εμπορίας θεσμοί όπως τα Επενδυτικά Ταμεία είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας. Δεν έλειψαν δε και ενστάσεις σχετικές με τον κίνδυνο να χορηγηθούν δάνεια σε αναπτυξιακά σχέδια που δεν είναι άμεσης προτεραιότητας ή να πληρούνται οι προϋποθέσεις, λόγω προβλημάτων σε επίπεδο διαχείρισης.
Το θέμα το παρακολουθεί και ο ίδιος ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος θα έχει ρόλο διαμεσολαβητή και προσπαθεί να κάμψει τις αντιδράσεις τόσο του ΔΝΤ όσο και της ΕΚΤ.