Η άρνηση κάποιων κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης να μετακυλήσουν τα ελληνικά ομόλογα, που έχουν στην κατοχή τους, αλλά και οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, έχουν δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τρόπους να καλύψει ένα χρηματοδοτικό κενό μεγαλύτερο των 5 δισ. ευρώ, ώστε να είναι διασφαλισμένη η χρηματοδότηση της χώρας από το 2014. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησαν ήδη συζητήσεις για νέο χρηματοδοτικό πακέτο.
Αν και για το θέμα της μετακύλισης ομόλογων υπάρχει συμφωνία ήδη από το Δεκέμβριο του 2012, πολλές εθνικές κεντρικές τράπεζες - 7 από τις 17 της Ευρωζώνης - αρνήθηκαν να το πράξουν. Αυτό ανάγκασε τους δανειστές να επιταχύνουν τις πληρωμές δόσεων, που αρχικά είχε σχεδιαστεί να διατεθούν για άλλους σκοπούς, αργότερα, στη διάρκεια του προγράμματος.
Σημειώνεται πως προ μηνών η Τράπεζα της Ελλάδος επέστρεψε 305 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, από τα συνολικά 570 εκατ. ευρώ, που πρέπει να επιστρέψει, στο πλαίσιο της συμφωνίας του προηγούμενου Δεκεμβρίου. Μάλιστα, η σχετική νομοθετική πρόβλεψη, που της επιτρέπει να το πράξει, κατατέθηκε μόλις χθες ως τροπολογία στη Βουλή.
Με την τροπολογία, "παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς στο ελληνικό Δημόσιο, εξαιρετικά για τις χρήσεις 2012-2020, των εσόδων, που προέρχονται και από ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία κατέχει η Τράπεζα της Ελλάδος, για σκοπούς νομισματικής πολιτικής, στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωσυστήματος για τις Αγορές Τίτλων".
Πάντως, ειδικά το ΔΝΤ εκφράζει την ανησυχία για την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Κι αυτό, γιατί - βάσει καταστατικού - το Ταμείο δεν μπορεί να εκταμιεύσει
δόση δανείου, αν δεν είναι διασφαλισμένη η χρηματοδότηση του επόμενου 12μήνου. Καθώς το ελληνικό πρόγραμμα εμφανίζει χρηματοδοτικό κενό 5 δισ. ευρώ από το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και περίπου 6,5 δισ. ευρώ το 2015, θα πρέπει να εξασφαλισθεί ότι το πρόγραμμα θα είναι επαρκώς χρηματοδοτημένο από την Ευρωζώνη έως και τον Ιούλιο της επόμενης χρονιάς.
Πληροφορίες του news.gr αναφέρουν πως πρόταση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, η οποία υποστηρίζεται από το ΔΝΤ, είναι η απευθείας κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού με νέο δάνειο, για το διάστημα 2014-2017. Η λύση αυτή εμφανίζεται από το Ταμείο ως η πλέον ενδεδειγμένη για τη διασφάλιση του ελληνικού προγράμματος. Το τρίτο χρηματοδοτικό πακέτο προς την Ελλάδα ήδη βρίσκει αντίθετες κάποιες κυβερνήσεις κρατών της Ευρωζώνης και δεν εγείρεται ως θέμα λόγω των εκλογών στη Γερμανία. Ωστόσο, οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ το θεωρούν σε αυτή τη φάση προτιμότερο από ενδεχόμενο κούρεμα του χρέους του επίσημου τομέα.