Ύφεση 0,3% προβλέπει στην Ελλάδα το 2014 ο οίκος Ernst & Young, κόντρα στις προβλέψεις της κυβέρνησης που κάνουν λόγο για ανάπτυξη λίγο κάτω από το 1% την ερχόμενη χρονιά, και πιο κοντά στις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, που κάνει λόγο για ύφεση 1,2%.
“Η συνέχιση της λιτότητας σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας και τις συνεχιζόμενες δυσκολίες στον τραπεζικό τομέα θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του ΑΕΠ κατά 5,5% το 2013 και περαιτέρω κατά 0,3% το 2014”, επισημαίνεται στη σχετική έκθεση του οίκου, αν και εκτιμάται ότι η ανάπτυξη θα πρέπει σταδιακά να αρχίσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, καθώς “η ηπιότερη στάση έναντι της δημοσιονομικής εξυγίανσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο δημιουργεί συνθήκες χαλάρωσης της λιτότητας, ενώ η επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης οδηγεί σε ανάκαμψη των εξαγωγών, υποβοηθούμενη επίσης και από τη σημαντική μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας από την έναρξη της ύφεσης”.
Συνολικά, το διάστημα από το 2015 ως το 2017 αναμένεται αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά μέσο όρο 1,5%-2%.
Και μπορεί ο κίνδυνος αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη να έχει πια υποχωρήσει, όμως, όπως σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου, παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι, καθώς οι επιπτώσεις της λιτότητας ενδέχεται να συνεχίσουν να αιφνιδιάζουν τους διαμορφωτές της πολιτικής, με αποτέλεσμα να σημειωθεί απώλεια ανάπτυξης, μη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και πρόσθετες κοινωνικές δαπάνες.
Όσον αφορά γενικότερα στην Ευρωζώνη, στην έκθεση τονίζεται ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της διεθνούς επιβράδυνσης στις εξαγωγές και ο αντίκτυπος της διαρκώς αυξανόμενης ανεργίας θα συνεχίσουν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, παρατείνοντας την ύφεση και για φέτος.
“Παρά τις περιορισμένες θετικές ενδείξεις βελτίωσης σε όλη την περιοχή, η ανάκαμψη προβλέπεται περιορισμένη ή μηδενική, εκτός εάν η ΕΚΤ αναλάβει επιπλέον δράση”, υπογραμμίζουν οι αναλυτές του οίκου, προβλέποντας για το 2013 ύφεση στην Ευρωζώνη, με το ΑΕΠ να υποχωρεί κατά 0,6%. Στη συνέχεια αναμένεται πολύ αργή ανάκαμψη, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 0,9% το 2014 και περίπου 1,5% ετησίως το διάστημα 2015-2017. Η ανεργία προβλέπεται να φθάσει στο 12,7% του εργατικού δυναμικού της ζώνης του ευρώ το α’ τρίμηνο του επόμενου έτους.