“Όχι” Draghi στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, που κατέχει η ΕΚΤ

Τα σενάρια νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, και ειδικότερα του τμήματος που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διέψευσε σήμερα με τη σειρά του ο Μάριο Ντράγκι.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά τη μηνιαία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο τραπεζίτης ο οποίος σήμερα ανακοίνωσε ότι διατηρείται στο ιστορικό χαμηλό του 0,75% το βασικό επιτόκιο, κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το ελληνικό χρέος.

Όπως είπε, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια της ΕΚΤ δεν είναι δυνατή, καθώς θα συνιστούσε νομισματική χρηματοδότηση ενός κράτους μέλους. Ανάλογη δήλωση είχε κάνει προ ημερών και το μέλος του Δ.Σ. της τράπεζας Γκερκ Άσμουσεν.

Περιγράφοντας τις οικονομικές προοπτικές στην Ευρωζώνη, ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να παραμείνει υποτονική και υπογράμμισε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εμμείνουν στους δημοσιονομικούς τους στόχους και στις μεταρρυθμίσεις.

Εκτίμησε ότι οι τελευταίες αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας για το πρόγραμμα παρεμβάσεων στις δευτερογενείς αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης έχουν βελτιώσει το κλίμα, με τις ανησυχίες των επενδυτών να υποχωρούν.

"Ο μηχανισμός είναι έτοιμος, αλλά υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις, που θα πρέπει να πληρούνται για να αναλάβει δράση η ΕΚΤ", δήλωσε.