JPMorgan: Ρίσκο Σαμαρά, αλλά με μεγάλα περιθώρια κέρδους

“Η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να φέρει προ τετελεσμένου τους εταίρους της προφανώς ενέχει ρίσκο, όμως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια κέρδους αν μπορέσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να περάσει το επίμαχο νομοσχέδιο”. Αυτό σχολιάζει μεταξύ άλλων η JPMorgan σε ανάλυσή του για το κλείσιμο της ΕΡΤ και το πώς αυτό θα επηρεάσει την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την JPMorgan, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν πλέον μόνο δύο επιλογές: Είτε θα επιμείνουν στην αρνητική τους στάση, αυξάνοντας τον κίνδυνο για πρόωρες εκλογές σε μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονική περίοδο, είτε θα υποκύψουν τελικά και θα αποδεχθούν την κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου, αν καταφέρει η Νέα Δημοκρατία να διατηρήσει αμετάβλητη τη στάση της στο θέμα της ΕΡΤ, μπορεί με αυτόν τον τρόπο να ανοίξει το δρόμο για αντίστοιχες αποφάσεις στο μέλλον.

Πάντως, σχολιάζουν οι αναλυτές της JPMorgan, ενώ το κοινό δεν είχε σε ιδιαίτερη εκτίμηση την ΕΡΤ, το γεγονός ότι ξαφνικά οι οθόνες στη χώρα “μαύρισαν” μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερες αντιδράσεις στους πολίτες από άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα. Και φυσικά είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την απόφαση για την ΕΡΤ ώστε να αυξήσει τα ποσοστά αποδοχής του, προσθέτουν.

Ακόμα, στην ανάλυση σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή δεν αποκλείεται να ελήφθη για να τονίσει στην τρόικα τη δέσμευση της κυβέρνησης στους στόχους του προγράμματος, μετά και το “ναυάγιο” της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ.