Η παραδοχή του “λάθους” του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην περίπτωση της Ελλάδας έχει φέρει τη χώρα μας ξανά στο προσκήνιο, με πολλούς αναλυτές να προσπαθούν να προβλέψουν ποια θα είναι η συνέχεια του ελληνικού προγράμματος μετά την παραδοχή αυτή : Θα υπάρξει νέο κούρεμα χρέους ; Και αν ναι, τι συνέπειες θα έχει ; Και ποιος θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ, μετά την ανοιχτή σύγκρουση στην οποία έχει έρθει το τελευταίο διάστημα με την Κομισιόν ; Επιπλέον, επανέφερε, έστω και σε επίπεδο αναλύσεων στα μέσα ενημέρωσης, τη συζήτηση για την επιστροφή της χώρας μας στη δραχμή.
Handelsblatt: Τέρμα τα γερμανικά λεφτά αν γίνει κούρεμα
Η γερμανική Handelsblatt, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο νέου “κουρέματος”, ξεκαθαρίζει πως η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει σε αυτήν την περίπτωση να διακόψει τη χορήγηση βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς "ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μπορεί να εγκρίνει πιστώσεις μόνο εφόσον έχει διασφαλιστεί αξιόπιστα η επιστροφή των χρημάτων", όπως δηλώνει στη Handelsblatt εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, και ο όρος αυτός δε θα πληρούται σε περίπτωση “κουρέματος”.
Financial Times: Η Ελλάδα έχει κίνητρο να γυρίσει στη δραχμή
Μήπως όμως τελικά θα ήταν πιο συμφέρουσα λύση για την Ελλάδα η αποχώρηση από την Ευρωζώνη; Σε άρθρο που δημοσιεύεται στους Financial Times εκφράζεται η άποψη ότι μόλις η χώρα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, θα έχει πλέον κίνητρο να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα.
Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι “η Ελλάδα θα παραμείνει κολλημένη σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και αποπληθωρισμού χρέους, μέχρι είτε να φύγει από την Ευρωζώνη και να κηρύξει στάση πληρωμών μονομερώς, είτε να γίνει θεμελιώδης αλλαγή στην στρατηγική”. Ωστόσο, “"χωρίς μια ρεαλιστική προοπτική ανακούφισης από το χρέος, η Ελλάδα θα έχει ένα λογικό οικονομικό κίνητρο να φύγει από την Ευρωζώνη, όταν πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που θα της δώσουν τη δυνατότητα να ευνοηθεί από μια υποτίμηση και στάση πληρωμών. Αυτή η ώρα δεν έχει έρθει, αλλά πλησιάζει".
"Το ΔΝΤ δε θα πρέπει ποτέ να ξαναγίνει μικρός εταίρος"
Ποιος είναι όμως πλέον ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, μετά από τις τελευταίες εξελίξεις; Όπως δηλώνει πρώην αξιωματούχος του Ταμείου στο Reuters, “το ΔΝΤ δε θα πρέπει ποτέ να ξαναγίνει μικρός εταίρος με αυτόν τον τρόπο”, ενώ ο ίδιος υποστηρίζει ότι πλέον το Ταμείο θα πρέπει είτε να αποχωρήσει από την τρόικα, είτε να αναλάβει από μόνο του τα προγράμματα διάσωσης.
Η δημοσιότητα που έχει πάρει το τελευταίο διάστημα η διαμάχη Ευρώπης και ΔΝΤ δημιουργεί ερωτηματικά για το κατά πόσον η τρόικα έχει φτάσει στο τέλος του δρόμου της. Εξάλλου, όπως υπενθυμίζεται στο σχετικό άρθρο του Reuters, ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, είχε από την αρχή εκφράσει την αντίθεσή του προς την εμπλοκή του ΔΝΤ, ισχυριζόμενος ότι η Ευρώπη μπορούσε να αντιμετωπίσει μόνη της τα προβλήματά της, όμως η εμπλοκή αυτή επιβλήθηκε τελικά από τη Γερμανία και τους συμμάχους της στη βόρεια Ευρώπη, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι η Κομισιόν θα ήταν υπερβολικά “χαλαρή” στη στάση της απέναντι στην Ελλάδα και τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης.
Παραμένουν απαισιόδοξοι οι Έλληνες
Για την ώρα, πάντως, οι Έλληνες παραμένουν απαισιόδοξοι σχετικά με την κίνηση της ανεργίας και περιμένουν άνοδο της, ενώ εκφράζουν αβεβαιότητα σχετικά με το αν θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Η ακρίβεια αναδεικνύεται σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των νοικοκυριών, αφού ο σχετικός δείκτης για το κόστος ζωής αυξήθηκε στο 20,6, γεγονός που δείχνει ότι οι πολίτες βλέπουν τα προϊόντα και γενικότερα το κόστος ζωής να αυξάνεται.
Οι καταναλωτές παραμένουν απαισιόδοξοι καθώς, σύμφωνα με την έρευνα, το α΄ τρίμηνο του 2013 ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 26,3 μονάδες, παρουσιάζοντας οριακή αύξηση σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2012. Η τιμή του δείκτη παραμένει ωστόσο κάτω από τις 50 μονάδες, γεγονός που δείχνει ότι οι καταναλωτές παραμένουν απαισιόδοξοι, καθώς η επιδείνωση της ανεργίας και η ακρίβεια επιτείνουν την αγωνία και τον φόβο.