Στα 9 δισ. ευρώ υπολογίζει τις απώλειες από την αποτυχία των οικονομικών προβλέψεων της τρόικας έρευνα μελετητών του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
Μελέτη που υπογράφουν οι ερευνητές του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών κ.κ. Τηλέμαχος Ευθυμιάδης και Σωτήρης Παπαϊωάννου και ο επιστημονικός συνεργάτης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Παναγιώτης Τσίντζος αναφέρει πως οι στόχοι και οι προβλέψεις του αρχικού προγράμματος, καθώς κι εκείνοι των προγραμμάτων που ακολούθησαν, δεν επιτεύχθηκαν.
Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως η αποτυχία του πρώτου Μνημονίου στοίχισε περίπου 3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα σε ετήσια βάση, δηλαδή σε βάθος τριετίας οι απώλειες ανήλθαν στα 9 δισ. ευρώ. Όπως τονίζεται στη μελέτη, επιπλέον ακόμα και μετά τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία (Μάρτιος 2012), την οποία διαδέχθηκαν η επαναγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων (Δεκέμβριος 2012), μια εκτεταμένη δημοσιονομική προσαρμογή με μεγάλες περικοπές μισθών και συντάξεων, σωρεία τεχνοκρατών που παρείχαν τεχνική βοήθεια, τρεις εθνικές εκλογές, πάνω από 20 σχετικές ευρωπαϊκές Συνόδους Κορυφής κ.α, η ελληνική οικονομία σήμερα βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτή που προβλεπόταν στο αρχικό πρόγραμμα.
Ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ κ. Νίκος Φίλιππας μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό "Αθήνα 9.84" τόνισε πως τα ευρήματα της μελέτης δεν μπορούν να αμφισβητηθούν και ότι όλοι οι στόχοι που είχε θέσει η τρόικα με το πρώτο Μνημόνιο αποδείχθηκαν μη ρεαλιστικού.
Ο κ. Φίλιππας υποστήριξε πως σταδιακά οι "προβλεπτικοί" δείκτες, δηλαδή στοιχεία που σχετίζονται με την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνονται γεγονός που δείχνει πως η χώρα εξέρχεται της κρίσης. Ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να απαντήσει στο πότε η χώρα θα βγει στις αγορές για να δανειστεί, ωστόσο τόνισε πως πρέπει να συγκροτηθεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο με ορίζοντα το 2015 ανεξάρτητο από το πρόγραμμα της τρόικα.