Αιφνιδιασμένη πάει η τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών τη Δευτέρα

Σε κλίμα αμηχανίας εν μέσω του θορύβου που έχει προκαλέσει η απολογιστική έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα αναμένεται να διεξαχθεί τη Δευτέρα η πρώτη συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα.

Αν και τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ εξακολούθησαν μετά την Τετάρτη – οπότε δημοσιεύτηκε η έκθεση- να συνεργάζονται ομαλά για την αποτίμηση της προόδου του υφιστάμενου προγράμματος, ο αιφνιδιασμός που προκλήθηκε από την έκθεση του ΔΝΤ στα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν ήταν δυνατόν να μην γίνει αντιληπτός.

Έκθεση ΔΝΤ και τρόικα: Αποστάσεις-ανάσα από Στουρνάρα

Ο κ. Στουρνάρας, πάντως, με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Βήμα της Κυριακής", δηλώνει ότι "η έκθεση Τόμσεν δίνει την χαριστική βολή στο ΠΑΣΟΚ", αφού η κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν εκείνη που έκανε τη διαπραγμάτευση του πρώτου Μνημονίου.

Κρατά, πάντως, αποστάσεις από την κόντρα Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ για τις αστοχίες του ελληνικού προγράμματος διάψευσης.

"Τότε δεν ήμασταν έτοιμοι, ούτε εμείς, ούτε αυτοί (σ.σ. η τρόικα). Σήμερα η χώρα έχει σωθεί, δεν απειλείται με έξοδο από το ευρώ, ούτε με χρεοκοπία. Αν δεν είχαν γίνει όσα έγιναν, θα ήμαστε Συρία", σημειώνει.Στελέχη της κυβέρνησης τόνιζαν πως οι προπαρασκευαστικές συσκέψεις των τεχνικών κλιμάκιων της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών κινήθηκαν σε πολύ καλό κλίμα και θεωρούν πως οι κ.κ. Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) έχουν ήδη έλθει σε επικοινωνία και έχουν ανταλλάξει απόψεις για την έκθεση του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Τζέρι Ράις έχει ήδη αποσαφηνίσει πως η τρόικα συνεργάζεται στενά και  θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται στενά και αυτή η δήλωση είναι μια ένδειξη ότι δεν υπάρχον προβλήματα.

Δεν απέκλειαν μάλιστα αύριο να υπάρξουν και κάποιες ενδεικτικές δηλώσεις από τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίες θα καταδεικνύουν ότι συνεργάζονται σε στενό κλίμα.

Η γενική εκτίμηση είναι ότι η συγκεκριμένη αποστολή της τρόικα θα ολοκληρωθεί πολύ σύστημα και θα οδηγήσει στην έγκριση της δόσης του Ιουνίου ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Οι δράσεις «ορόσημα» που έχει θέσει η τρόικα για την δόση είναι οι εξής:

-Η απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς ενέργειας στα πλαίσια των συστάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

-Η αναθεώρηση του Ν. 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη) για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

-Η ρύθμιση των "μη βιώσιμων" χρεών των νοικοκυριών και η θέσπιση προγράμματος διευκόλυνσης της αποπληρωμής των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

-Ο διορισμός εθνικού συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η κυβέρνηση θα ζητήσει ξανά μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Μέσα σε όλα, θα συζητηθεί και η πορεία των εσόδων κατά το μήνα Μάιο, για τα οποία ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Βήμα της Κυριακής", τόνισε: "Αν η πορεία των εσόδων είναι καλή και στο ρυθμό που αναμένει η τρόικα, δύσκολα οι δανειστές μας θα μπορούν να αρνηθούν στην Αθήνα, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση".

Άλλωστε, η ίδια η τρόικα έχει διαμηνύσει ότι τα όποια αιτήματα της ελληνικής πλευράς θα εξαρτηθούν αυστηρά από την πορεία των εσόδων.