Τα λάθη που παραδέχεται το ΔΝΤ στο πρόγραμμα για την Ελλάδα σχολιάζει ο γνωστός οικονομολόγος Paul Krugman κάνοντας λόγο για αξιοσημείωτη αυτοκριτική αναφορικά με την πολιτική για την Ελλάδα.
Όπως σημειώνει "με μια πρώτη ανάγνωση, η έκθεση φαίνεται να υποδηλώνει δυο βασικές αποτυχίες από την πλευρά του ΔΝΤ: απέτυχε να παραδεχθεί από νωρίς ότι η Ελλάδα πολύ απλά δεν μπορούσε να αποπληρώσει πλήρως το χρέος της και υποτίμησε σε πολύ μεγάλο βαθμό την οικονομική ζημιά που θα επέφερε η λιτότητα".
Ο Paul Krugman τονίζει πάντως ότι τα δύο λάθη ήταν πασιφανή από την αρχή και το σχέδιο της τρόικας μη ρεαλιστικό, ενώ επισημαίνει ότι "σχεδόν όλοι εμείς από την πλευρά των Κεϋνσιανών προειδοποιούσαμε έντονα ότι οι πολλαπλασιαστές ήταν εξαιρετικά παραπλανητικοί για την δημοσιονομική πολιτική υπό τις τρέχουσες συνθήκες".
Σημειώνει ότι το ΔΝΤ ήταν καλύτερο από την υπόλοιπη τρόικα. Όπως υπογραμμίζει η έκθεση παραδέχεται ότι ο πόνος θα ήταν λιγότερος εάν η απομείωση του χρέους γινόταν από την αρχή, όμως απορρίπτει την ιδέα μιας πιο σταδιακής προσαρμογής με το σκεπτικό ότι τότε δεν θα γινόταν διαθέσιμη η χρηματοδότηση.
Κατά τον νομπελίστα οικονομολόγο, αν το ελληνικό πρόγραμμα ξεκινούσε με μια μεγάλη απομείωση χρέους και επέβαλε επώδυνη, αλλά όχι καταστροφική λιτότητα, σε αντάλλαγμα για σημαντικά δάνεια-γέφυρες από την ΕΚΤ, τότε η Ελλάδα θα επέστρεψε στις αγορές το 2012 ή κάπου εκεί.
"Εντάξει, αυτό δεν θα γινόταν πολιτικά, και ίσως αν γινόταν το τίμημα να ήταν κοινωνικά καταστροφικό. Όμως σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να αναρωτηθούμε εάν άξιζε να προσπαθούμε να διατηρήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ. Το "Grexit" θα ήταν άσχημο, και θα συνεχίσει να είναι άσχημο εάν μελλοντικά συμβεί. Όμως, τελικά θα ήταν χειρότερο από αυτό που πραγματικά έγινε...;" αναρωτιέται.