Δόθηκε απόψε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) η έκθεση για την Ελλάδα, η οποία αποτελείται από τριακόσιες ογδόντα πέντε σελίδες.
Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν- μιλώντας σε δημοσιογράφους με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης- τόνισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τον δημοσιονομικό τομέα και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, αλλά, όπως είπε, χρειάζονται να γίνουν περισσότερα και να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Η έκθεση
Το Ταμείο απευθύνει σαφείς παραινέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για λήψη πρόσθετων μέτρων μείωσης του ελληνικού χρέους αλλά και σκληρή αυτοκριτική για τους χειρισμούς της τρόικας τα τελευταία τρία χρόνια.
Επαινεί τη χώρα για την πρόοδο που έχει σημειώσει, αλλά και συστήνει νέες παρεμβάσεις ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική για φοροδιαφυγή αλλά και απουσία απολύσεων στο δημόσιο.
Στην ετήσια έκθεση (άρθρου 4) μεταξύ άλλων λέει ότι η Ελλάδα βίωσε μία από τις βαθύτερες ιστορικά υφέσεις που έχουν πλήξει ανεπτυγμένη οικονομία. Την περίοδο 2008-2012 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε ποσοστό 22%, η ανεργία αυξήθηκε στο 27% και η ανεργία νέων ξεπερνά πλέον το 60%.
Παρά την προσπάθεια της Ελλάδας για μείωση του χρέους, την οποία επαινεί, το χρέος παραμένει πανω από το 157% του ΑΕΠ. "Για αυτό και η δέσμευση των κοινοτικών εταίρων της Ελλάδας να παρέχουν πρόσθετη συνδρομή υπό όρους αν κριθεί αναγκαίο ώστε να φέρουν το χρέος κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022 είναι κρίσιμη για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα".
Εν τω μεταξύ, τις σοβαρές παραλείψεις και τα λάθη που έγιναν στο πακέτο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας παραδέχεται δημόσια το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο. Στο έγγραφο αυτό το ΔΝΤ παραδέχεται ότι υποτίμησε κατά πολύ τις συνέπειες που θα είχε στην ελληνική οικονομία η σκληρή λιτότητα, ενώ αναγνωρίζει ότι παρέβη τους κανόνες του για να κάνει το τεράστιο ελληνικό χρέος να φανεί βιώσιμο, σχολιάζοντας ότι η χώρα δεν πληρούσε τα τρία από τα τέσσερα κριτήρια του ΔΝΤ για παροχή βοήθειας.
Το Ταμείο επισημαίνει ακόμα ότι οι προβλέψεις του για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και την πολιτική ικανότητα της χώρας να εφαρμόσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης ήταν “υπερβολικά αισιόδοξες”.
Ασκεί επίσης κριτική για την καθυστέρηση στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που έγινε το Μάιο του 2012, σχολιάζοντας ότι επρόκειτο για μία “πολιτικά δύσκολη” απόφαση, εξαιτίας της αντίδρασης από κάποιες χώρες της Ευρωζώνης, των οποίων οι τράπεζες διακρατούσαν υπερβολικά πολλά ελληνικά ομόλογα.
Σύμφωνα πάντα με το έγγραφο, η επιβράδυνση των μέτρων λιτότητας θα βοηθούσε την οικονομία της Ελλάδας, όμως κάτι τέτοιο δεν ήταν ήταν πολιτικά εφικτό, καθώς σε αυτήν την περίπτωση το ελληνικό πρόγραμμα θα απαιτούσε επιπλέον χρηματοδότηση, όμως ούτε το ΔΝΤ, ούτε και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, ήταν έτοιμες να διαθέσουν περισσότερα χρήματα.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το κείμενο αυτό αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την Πέμπτη.