Στην Ελλάδα σημειώθηκε η μεγαλύτερη ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του έτους, αν και σύμφωνα με την Κομισιόν τα στοιχεία δείχνουν σταδιακή αποκλιμάκωση. Σύμφωνα με τη Eurostat τη μεγαλύτερη υποχώρηση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση κατέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος, ενώ ακολουθεί η Πορτογαλίας.
Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 5,3% (εκτίμηση μη προσαρμοσμένη εποχικά), ενώ ακολούθησαν η Κύπρος (-4,1%), η Πορτογαλία (-4,0%), η Σλοβενία (-3,3%), η Ιταλία (-2,3%) και η Ισπανία (-2,0%).
Πάντως επιβραδύνθηκε ο ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομίας της Ευρωζώνης με τις λιανικές πωλήσεις, ωστόσο, να σημειώνουν πτώση μεγαλύτερη του αναμενόμενου τον Απρίλιο.
Η Eurostat επιβεβαίωσε σήμερα την προηγούμενη εκτίμησή της για μείωση του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου και κατά 1,1% σε ετήσια βάση.
Το προηγούμενο τρίμηνο το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,6%.
Ικανοποιημένος ο Ρεν
Θετικός για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ, με αφορμή τα στοιχεία της Eurostat για την ύφεση στην Ελλάδα.
Ερωτηθείς ο κ. Ο' Κόνορ τόνισε ότι η σημερινή δεύτερη εκτίμηση της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας ευθυγραμμίζεται, πλήρως, με την πρώτη εκτίμηση που δημοσιοποιήθηκε στις 15 Μαΐου και "δεν υπάρχουν εκπλήξεις". Επίσης, σημείωσε ότι εξακολουθούν να παραμένουν σε ισχύ οι εαρινές προβλέψεις, υπογραμμίζοντας: "Οι εσωτερικές μας εκτιμήσεις ξεπεράστηκαν προς το θετικό σε σχέση με τις σημερινές ανακοινώσεις της Eurostat".
Παράλληλα, ο κ. Ο' Κόνορ έκανε λόγο για "ενθαρρυντικές εξελίξεις" στον δείκτη εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, ο οποίος βρέθηκε τον Μαΐο σε πενταετές υψηλό, καθώς αυξήθηκε 4,6 μονάδες σε μηνιαία βάση και 16,5 μονάδες σε ετήσια βάση. Ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου υπογράμμισε ότι οι προβλέψεις αυτές έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες της Επιτροπής και πρόσθεσε: "Περιμένουμε καλά αποτελέσματα στο σύνολο του έτους".