Κάθε βήμα που κάνει η Ελλάδα για να διορθώσει τα δημοσιονομικά της, μοιάζει να δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την εξίσωση του χρέους, αναφέρει σε δημοσίευμα του το Reuters.
O προϋπολογισμός που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα περιέχει κάποια θετικά νέα, για παράδειγμα την προσδοκία ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά από το 2002, αλλά και κάποιες ιδιαίτερα ανησυχητικές προβλέψεις.
Οι πιο ανησυχητικές είναι σύμφωνα με το δημοσίευμα η πρόβλεψη για ύφεση 3,8% το 2013 και για αύξηση του χρέους στο 179,3% του ΑΕΠ.
Το πρακτορείο σημειώνει ότι η πιθανότητα η Ελλάδα να καταφέρει να πιάσει το στόχο του χρέους φαίνεται αρκετά μικρή, κάτι που δικαιολογεί εκ των υστέρων τη ρήτρα που περιείχε η έκθεση της τρόικας και η οποία ανέφερε ότι "η εξέλιξη του χρέους είναι εξαιρετικά ευαίσθητη σε καθυστερήσεις στο πρόγραμμα".
"Στην Ελλάδα, απλά χρησιμοποιήσαμε το στόχο του 120%, γιατί εκεί βρισκόταν το χρέος της Ιταλίας εκείνη τη στιγμή και η Ιταλία κατάφερε να το διατηρήσει" επεσήμανε Ευρωπαίος αξιωματούχος.
"Η αλήθεια είναι ότι όλοι γνωρίζουν πως η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά κανείς δεν θέλει να το αναγνωρίσει αυτή τη στιγμή γιατί παραμένει ο αντίκτυπος της μετάστασης” σημείωσε οικονομικός παράγοντας στο πρακτορείο.
Μια άλλη ανησυχία είναι ότι ακόμα και αν η Ελλάδα ρίξει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020, δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να εξασφαλίζει ότι θα είναι βιώσιμο.
Για κάποιες χώρες με χαμηλή ανάπτυξη, είναι δύσκολο να εξυπηρετηθεί ακόμα και ένα χρέος της τάξης του 90% του ΑΕΠ.