IIF: Το 2020 στις αγορές η Ελλάδα

Επίφοβη και κίνηση υψηλού ρίσκου χαρακτηρίζει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2014 σε επτασέλιδη έκθεσή του που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, την ίδια, δηλαδή, ημέρα που ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εξέφρασε την πρόθεσή της χώρας να προχωρήσει σε μικρή έκδοση ομολόγων την επόμενη χρονιά.

Οι συντάκτες της έκθεσης με τίτλο Greece: Yields Retreat as Adjustment Advances εκτιμούν, μάλιστα, ότι θα είναι η ίδια η Τρόικα που δεν θα επιτρέψει μια τέτοια ενέργεια από ελληνικής πλευράς λόγω των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης.

"Σημαντικά ποσά δανεισμού με υψηλότερο κόστος θα μπορούσαν πιθανώς να επηρεάσουν αρνητικά τις επίσημες προβλέψεις βιωσιμότητας του χρέους" αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

"Γι'αυτό, ο δανεισμός από τις αγορές είναι πιθανό να εμποδιστεί από την τρόικα μεχρι η ανάπτυξη να επιστρέψει σε ετήσιους ρυθμούς της τάξεως του 3,2% που προβλέπει το πρόγραμμα για το 2015-2020. Το πρόγραμμα πράγματι προβλέπει μικρά αλλά αυξανόμενα ποσά εκδόσεων να ξεκινούν μόλις το 2018, με πλήρη έξοδο στις αγορές όχι πριν το 2020", προστίθεται στην έκθεση.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο Reuters, είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα θα βάλει τέλος στον 4χρονο αποκλεισμό της από τις αγορές το 2014 μέσω μιας μικρής έκδοσης ομολόγου.