Την έγκριση για την εκταμίευση της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα αναμένεται να παράσχει σήμερα το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.
Στη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου θα συζητηθεί αφενός η έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και θα διατυπωθούν οι επιμέρους παρατηρήσεις των μελών του Συμβουλίου, αφετέρου θα εξετασθεί η έκθεση, η οποία συντάχθηκε στο πλαίσιο του άρθρου 4 του καταστατικού του ΔΝΤ (Article IV Consultation).
Στην έκθεση αυτή εμπεριέχονται εγκωμιαστικά σχόλια για την Ελλάδα και ειδικά για τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής και ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας. Ωστόσο, ζητούνται και παρεμβάσεις από την Κυβέρνηση προκειμένου να σπάσει το ταμπού των απολύσεων στο Δημόσιο, να αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή πλουσίων και αυτοαπασχολουμένων, να προχωρήσει η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και να επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις.
Στην έκθεση αναγνωρίζεται πως οι προκλήσεις με τις οποίες είχε έλθει αντιμέτωπη η Ελλάδα το 2010 ήταν τρομακτικές. "Για κάθε χώρα που ανήκει σε νομισματική ένωση η αντιμετώπιση ανισορροπιών τέτοιας κλίμακας ενέχει μεγάλα ρίσκα ως προς την ανάπτυξη", σημειώνεται στην έκθεση και υπογραμμίζεται πως η ύφεση στη Ελλάδα ήταν πολύ βαθύτερη από ό, τι αναμενόταν.
Στους επαίνους του ΔΝΤ περιλαμβάνεται η αναφορά πως η πρόοδος στη δημοσιονομική προσαρμογή είναι "εξαιρετική" πέρα από κάθε διεθνή σύγκριση, καθώς το πρωτογενές ισοζύγιο θα έχει σωρευτικά βελτιωθεί κατά 10% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2013, εν μέσω συρρίκνωσης του ΑΕΠ κατά περισσότερο από 20%.
Ακόμη, η έκθεση εστιάζει στο ότι η Ελλάδα έχει καλύψει ένα σημαντικό μέρος του χάσματος ανταγωνιστικότητας της, καθώς μέσα από ριζικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας επαναπροσδιορίσθηκαν οι ονομαστικοί μισθοί και η παραγωγικότητα σε επίπεδο επιχείρησης. Το ΔΝΤ αναφέρει χαρακτηριστικά πως το χάσμα της ανταγωνιστικότητας (κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος) έχει μειωθεί σχεδόν κατά τα 2/3 από το 2010, ενώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έχει μειωθεί σωρευτικά κατά περίπου 10% του ΑΕΠ.
Στην έκθεση επαναλαμβάνεται πως το ελληνικό δημόσιο χρέος παραμένει "πολύ υψηλό" παρά την αναδιάρθρωση του και την πρόσφατη στήριξη από τους επίσημους πιστωτές και χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο το γεγονός πως οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν πλέον αποδεχθεί ότι για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους θα απαιτηθεί σημαντική επιπλέον βοήθεια σε όρους καλύτερους από αυτούς της αγοράς, αλλά και ότι έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν προσθετή "ανακούφιση" αν χρειαστεί προκειμένου να παραμείνει το πρόγραμμα σε τροχιά και το χρέος να πέσει σημαντικά κάτω του 110% του ΑΕΠ ως το 2022.