Τέσσερις θέσεις ψηλότερα βρίσκεται η Ελλάδα στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας που εκδίδει κάθε χρόνο το παγκοσμίου φήμης business school της Λωζάνης (Ελβετία), IMD, ωστόσο παραμένει στην 54η θέση, σε σύνολο 60 χωρών και κάτω από τη Νότια Αφρική.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας (World Competitiveness Yearbook - WCY) του International Institute for Management Development (IMD), για το έτος 2013, η Ελλάδα βρίσκεται στην 54η θέση σε σύνολο 60 χωρών, βελτιώνοντας την παγκόσμια κατάταξή της κατά 4 θέσεις, αφού το 2012 βρισκόταν στην 58η θέση, δηλαδή δεύτερη από το τέλος.
O Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας σημειώνοντας ότι η άνοδος της Ελλάδας θεωρείται αναμενόμενη, εξ' αιτίας των προσπαθειών δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας και της εφαρμογής του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, με άξονα τις αποκρατικοποιήσεις, τη μείωση του δημόσιου τομέα και τη βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.
Παρά ταύτα, στη συνολική κατάταξη η κατηγορία δεικτών «Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα» είναι αυτή που εισφέρει τα μέγιστα στη βελτίωση της κατάταξης της χώρας μας κατά τέσσερις θέσεις. Συγκεκριμένα, στην ιδιαίτερη κατάταξη της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας» παρουσιάστηκε η μεγαλύτερη βελτίωση και φέτος η χώρα μας βρίσκεται στην 47η θέση από την 56η στην οποία βρισκόταν το 2012, γεγονός που τονίζει τη θετική συνεισφορά των προσπαθειών του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, η χώρα μας να κρατηθεί όρθια κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Συγκεκριμένα, στις επιμέρους κατηγορίες δεικτών η κατάταξη της Ελλάδας το 2013 σε σχέση με το 2012 είναι η ακόλουθη:
1.στον τομέα της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», η χώρα μας απώλεσε για το 2013 μια θέση και από την 58η θέση του 2013 βρίσκεται πλέον στην 59η, δηλαδή είναι προτελευταία στην παγκόσμια κατάταξη. Πρόκειται για τη χειρότερη θέση που κατείχε ποτέ η χώρα μας στον τομέα της «οικονομικής αποδοτικότητας» από το 1999.
2.στον τομέα της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της κατά δυο (2) και από την 58η το 2012, βρίσκεται πλέον στην 56η, δηλαδή στην τελευταία πεντάδα χωρών παγκοσμίως.
3.στον τομέα της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας», η θέση της χώρας μας βελτιώθηκε κατά εννέα (9) θέσεις και από την 56η το 2012 βρίσκεται πλέον στην 47η για το 2013, και,
4.στον τομέα των «Υποδομών», η θέση της Ελλάδας επιδεινώθηκε κατά μια (1) θέση, καταλαμβάνοντας για το 2013 την 35η θέση, από την 34η που κατείχε το 2012.
Οι χώρες που πρωταγωνιστούν παγκοσμίως
Για το 2013, οι τρεις πιο ανταγωνιστικές χώρες παγκοσμίως είναι κατά σειρά κατάταξης: οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) (στη 1η θέση), η Ελβετία (στην 2η θέση) και το Χονγκ - Κονγκ (στην 3η θέση). Οι ΗΠΑ επανακάμπτουν στην 1η θέση της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας, μετά από την καθήλωσή τους για τρία (3) χρόνια στην 2η θέση, επανερχόμενες ξανά στο επίκεντρο της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας εξ΄ αιτίας της μοναδικής οικονομικής τους δύναμης, του δυναμισμού των επιχειρήσεών τους και της ικανότητάς τους να καινοτομούν.
Οι πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες της Ευρώπης
Οι πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες στην Ευρώπη για το 2013, είναι κατά σειρά: η Ελβετία (στην 2η θέση), η Σουηδία (στην 4η θέση), η Νορβηγία (στην 6η θέση) και η Γερμανία (στην 9η θέση), οι οποίες έχουν ως βασικά ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα τις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων και τη δημοσιονομική πειθαρχία.
Στις πρώτες τριάντα (30) ανταγωνιστικότερες οικονομίες παγκοσμίως, είναι: η Δανία (12η), το Λουξεμβούργο (13ο), η Ολλανδία (14η), η Ιρλανδία (17η), το Ηνωμένο Βασίλειο (18ο), η Φινλανδία (20η), η Αυστρία (23η), το Βέλγιο (26ο) και η Γαλλία (28η).
Αντίθετα, στη μέση και χαμηλή κατάταξη, δηλαδή από την 30η έως την 60η θέση, βρίσκονται κατά σειρά: η Λιθουανία (31η), η Πολωνία (33η), η Τσεχία (35η), η Εσθονία (36η), η Λετονία (41η), η Ιταλία (44η), η Ισπανία (45η), η Πορτογαλία (46η), η Σλοβακία (47η), η Ουγγαρία (50η), η Σλοβενία (52η), η Ελλάδα (54η) η Ρουμανία (55η), η Βουλγαρία (57η) και η Κροατία (58η).
Η κατάσταση στις αναδυόμενες οικονομίες
Από την εφετινή κατάταξη για τις αναδυόμενες οικονομίες (BRIC's) προκύπτει ότι αυτές έχουν επηρεαστεί από την παγκόσμια οικονομική κρίση και παραμένουν για δεύτερη συνεχή χρονιά σε μέσες και χαμηλές κατατάξεις ανταγωνιστικότητας.
-Η Κίνα, βρίσκεται στην 21η θέση, έχοντας βελτιώσει κατά δυο (2) τη θέση της στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας,
-Η Ινδία βρίσκεται στην 40η θέση, σημειώνοντας πτώση κατά πέντε (5) θέσεις σε σχέση με το 2012,
-Η Ρωσία, βρίσκεται στην 42η θέση, βελτιωνόμενη κατά έξι (6) θέσεις σε σχέση με πέρυσι, και,
-Η Βραζιλία, βρίσκεται στην 51η θέση, έχοντας απωλέσει πέντε (5) θέσεις σε σχέση με το 2012.
Οι ασιατικές οικονομίες παρουσίασαν επίσης πτώση, με πρώτο το Χονγκ – Κονγκ (στην 3η από την 1η θέση), τη Σιγκαπούρη (στην 5η από την 4η θέση), την Ταϊβάν (στην 11η από την 7η θέση), τη Μαλαισία (στην 15η από τη 14η θέση), ενώ η Κορέα παρέμεινε σταθερή στην 22η θέση.