Χωρίς φόρο οι καλλιεργούμενες εκτάσεις των κατ’ επάγγελμα αγροτών

Τη “χρυσή τομή” για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων φαίνεται πως βρήκαν τα μέλη της διακομματικής επιτροπής, που συνεδρίασε σήμερα, αν και το κλίμα ήταν τεταμένο, σύμφωνα με πληροφορίες.

Αυτό που αποφασίστηκε στη σύσκεψη να προταθεί ήταν να μην επιβληθεί φόρος στους κατ' επάγγελμα αγρότες για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις τους, αλλά να επιβληθεί σε όλα τα υπόλοιπα αγροτεμάχια, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχουν αδήλωτες περιουσίες στις οποίες πρέπει να επιβληθεί φόρος.

Σημειώνεται ότι ο στόχος είναι από το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας να συγκεντρωθούν έσοδα ύψους 3,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια. Αν εξαιρεθούν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις προκύπτει ένα κενό εσόδων ύψους 150-200 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν από άλλες πηγές.

Η επιτροπή αποφάσισε το ποσό των 150-200 εκατ. ευρώ να καλυφθεί με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης των αγροτεμαχίων, ώστε να μην επιβαρυνθούν αστικά ακίνητα και κατοικίες με πρόσθετο φόρο. Για το λόγο αυτό αποφασίσθηκε να εξετασθούν σενάρια για το πώς θα μπορούσαν τα αδήλωτα αυθαίρετα, τα ιδιωτικά δάση, τα εκτός σχεδίου πόλης και εντός οικισμού ακίνητα και τα ακίνητα οικοπεδικού χαρακτήρα μεγάλης αξίας να καλύψουν τη διαφορά των 200 εκατ. ευρώ.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αναζητήσει έως τη Δευτέρα κτίσματα που ηλεκτροδοτούνται από τη ΔΕΗ και δεν είναι δηλωμένα στο Ε9 των ιδιοκτητών τους, ενώ ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) θα χορηγήσει στοιχεία στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για τους κατ' επάγγελμα αγρότες.

Αυτά θα εξετασθούν σε νέα συνεδρίαση της διακομματικές επιτροπής την προσεχή Τρίτη.

Στόχος είναι μέχρι το τέλος του Ιουνίου να έχει ψηφιστεί η σχετική νομοθεσία από τη Βουλή.