Θέλουν να φύγουν για να βρουν δουλειά, αλλά δεν έχουν λεφτά…

Την εικόνα διάλυσης που επικρατεί στην αγορά εργασίας της χώρας αντικατοπτρίζει η έρευνα που διενεργήθηκε από την εταιρεία OpinionPoll για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς οι απαντήσεις των ερωτηθέντων για τις ελπίδες και τους φόβους τους για το εργασιακό τους μέλλον είναι αποκαλυπτικές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 60,33% φοβάται πως το επόμενο διάστημα μπορεί να μην έχει δουλειά, έναντι 33,06% που δε φοβάται, ενώ στην ερώτηση για το αν σκέφτονται να αναζητήσουν εργασία σε κάποια άλλη χώρα, το 72,09% απαντά αρνητικά, όμως ένα 21,93% απαντά ότι θα το ήθελε, αλλά δεν έχει την οικονομική δυνατότητα. Σημειωτέον ότι από αυτούς που έδωσαν την τελευταία απάντηση, το 52,63% είναι νέοι από 18 ως 24 ετών.

Επίσης, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκφράζει σκεπτικισμό απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ένα 66,45% αποτιμά αρνητικά τη συνολική πολιτική της ΕΕ, ενώ το 70,76% φτάνει το ποσοστό αυτών που θεωρούν πως η ΕΕ δε θα ξεπεράσει τα σημερινά της προβλήματα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Μικρό είναι ακόμα το ποσοστό αυτών που αξιολογούν ως “καλή” ή “πολύ καλή” την κατάσταση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα (14,95% και 5,98% αντίστοιχα), ενώ αντίθετα “μέτρια” τη χαρακτηρίζει το 41,53% και “κακή” το 26,58%.

Τέλος, σε ερώτηση για το αν η παρουσία των μεταναστών δημιουργεί προβλήματα για την εργασία των νέων, το 49,83% του δείγματος απαντά “ναι”, το 41,22% “όχι” και το 8,97% “δεν ξέρω, δεν απαντώ”. Από εκείνους που απαντούν “ναι”, η συντριπτική πλειοψηφία είναι άνω των 50 ετών, ενώ από εκείνους που απαντούν “όχι” το μεγαλύτερο ποσοστό είναι νέοι έως 35 ετών.