Να μειωθεί το χρέος κατά 50 δισ. ευρώ για να βγει η Ελλάδα από την κρίση ζητάει ο Κ. Μίχαλος.
Δημοσίευμα στο έντυπο Agence Europe αναφέρεται σε δηλώσεις του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνου Μίχαλου, ο οποίος, τόνισε ότι: "Χρειαζόμαστε βαθιές και άμεσες λύσεις".
'Οπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην Agence Europe ότι θα ήταν ικανοποιημένος με μια μείωση του επιτοκίου των δανείων, προς την Ελλάδα. Ο Κ.Μίχαλος δήλωσε σχετικά στην Agence Europe ότι η μείωση του επιτοκίου δεν θα είναι αρκετή, τονίζοντας ότι "με τη μείωση των επιτοκίων, θα χρειαστούμε μια περίοδο δύο έως πέντε ετών προτού αρχίσουμε να βλέπουμε κάποιο όφελος". Ο ίδιος επεσήμανε ότι είναι αναγκαία μια πιο ριζοσπαστική λύση και ότι η μόνη αξιόπιστη είναι η διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους από τους θεσμικούς δανειστές της χώρας.
"Ο μόνος τρόπος για να αρχίσουμε να βγαίνουμε από την κρίση και να αρχίσουμε να αποκτούμε πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων, είναι να μειωθεί το χρέος κατά 50 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ κάτω του 120%" είπε.
Ως προς τη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους ο Κ. Μίχαλος αναφέρει σχετικά: "Ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας έχει ήδη υποφέρει, οι Έλληνες συνταξιούχοι και εργαζόμενοι έχουν υποφέρει, όλα τα κοινωνικά στρώματα έχουν πληγεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Εάν πραγματικά πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή συνοχή, αυτή είναι η σωστή στιγμή και ο σωστός τρόπος αυτό να αποδειχθεί".
Η ελληνική κυβέρνηση πράττει επομένως σωστά στην προσπάθειά της να συνεχίσει και να εμβαθύνει τις προσπάθειές της για να υπερκαλύψει τους στόχους του προϋπολογισμού, σημείωσε στην Agence Europe ο Κ. Μίχαλος. Επίσης, επεσήμανε ότι αν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, μια τέτοια εξέλιξη "θα έκανε τις διαπραγματεύσεις πολύ πιο εύκολες". Ο ίδιος δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του "η διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους θα ήταν δυνατή μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου".
Ο Κ. Μίχαλος αναφέρει, τέλος, ότι σύμφωνα με όλους τους δείκτες, η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης και ότι οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί θα επιτρέψουν στη χώρα να αποτινάξει μόνιμα την αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της.