Financial Times: Η Ελλάδα βλέπει το φως στην άκρη του τούνελ

Η άνοδος του Χρηματιστηρίου, η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch και τα αυξημένα στοιχήματα των hedge funds στην Grecovery και όχι στην Grexit μπορεί να δείχνουν μία βελτίωση του κλίματος αναφορικά με την Ελλάδα, όμως δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα τον απλό κόσμο και την πραγματική οικονομία. Ή μήπως αυτό είναι θέμα χρόνου ;

Όπως επισημαίνουν σε δημοσίευμά τους με τίτλο “Η αισιοδοξία επιστρέφει, καθώς η Ελλάδα βλέπει το φως στην άκρη του τούνελ” οι Financial Times, το θετικό κλίμα για την ελληνική οικονομία ενισχύεται και από τους αριθμούς : Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο για να πετύχει ανάπτυξη 0,6% το 2014, μετά από μία νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,2% το 2013.

Εξάλλου, παρατηρούν οι Financial Times, αρκετοί Έλληνες στον ιδιωτικό τομέα αρχίζουν να εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι : Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος βρίσκεται πλέον σε υψηλό 3,5 μηνών, οι κατασκευαστικές εταιρείες ετοιμάζονται να επανεκκινήσουν έργα, που “πάγωσαν” τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι αποκρατικοποιήσεις προχωρούν, ενώ το καλοκαίρι η Ελλάδα αναμένεται να υποδεχθεί περισσότερους τουρίστες από ποτέ.

“Κυριαρχεί πολλή περισσότερη αισιοδοξία, αλλά δεν έχουμε ξεφύγει ακόμα από την κρίση. Είναι ακόμα δύσκολο να τα βγάλουν πέρα επιχειρήσεις σαν τη δική μας”, δηλώνει στην εφημερίδα ο υπεύθυνος εξαγωγών μίας κρητικής ελαιοπαραγωγικής εταιρείας, ενώ ο εκπρόσωπος μίας εταιρείας security είναι πιο αισιόδοξος : “Η εμπιστοσύνη επιστρέφει και αυτό κάνει δυνατή την επίτευξη συμφωνιών”, τονίζει.