Στουρνάρας: Υπομονή για το φως στο τούνελ

Η ταυτόχρονη επίτευξη όχι μόνο δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και οικονομικής ανάπτυξης, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο συνέδριο της Τράπεζας της Ελλάδος με τίτλο “The crisis in the Euro-Area”.

Ο κ. Στουρνάρας παρουσίασε μάλιστα τις συνολικά έντεκα προϋποθέσεις που απαιτούνται για να γίνει αυτό, οκτώ από τις οποίες αποτελούν καθήκον της Ελλάδας, ενώ οι άλλες τρεις απαιτούνται από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι οκτώ προϋποθέσεις από την πλευρά της Ελλάδας, όπως τις παρουσίασε ο υπουργός, είναι:

- πρώτον, η διατήρηση ενός σταθερού πολιτικού κλίματος.

- Δεύτερον, η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τα ήδη διαθέσιμα κονδύλια και η αποκατάσταση ομαλής ροής πιστώσεων στην οικονομία.

- Τρίτον, η πλήρης αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων της ΕΤΕπ, ιδιαίτερα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλα έργα.

- Τέταρτον, η βελτίωση της ποιότητας του δημόσιου τομέα. “Δεν πρέπει να μειώσουμε μόνο τον αριθμό των υπαλλήλων, αλλά να βελτιώσουμε και την ποιότητα. Υπάρχουν εξαιρετικοί δημόσιοι υπάλληλοι, στην ηλικιακή κλίμακα 35-45, τους οποίους οφείλουμε να προαγάγουμε, απομακρύνοντας γραφειοκρατικά εμπόδια”, σημείωσε.

- Πέμπτον, η αποδοτική αξιοποίηση των 44 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά Ταμεία για την περίοδο 2013-2020. “Έχουμε ζητήσει από δύο κορυφαίες δεξαμενές σκέψεις της χώρας να συνεργαστούν και να εκπονήσουν το νέο αναπτυξιακό πρότυπο και το νέο πρότυπο απασχόλησης”, τόνισε.

- Έκτον, η περαιτέρω βελτίωση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας, γιατί από πλευράς κόστους εργασίας έχει ήδη επιτευχθεί πολύ σημαντική μείωση.

- Έβδομον, η εξάλειψη των στρεβλώσεων στην αγορά ενέργειας, επιταχύνοντας την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και κάνοντας περισσότερο ανταγωνιστική την αγορά ενέργειας.

- Όγδοον, η ριζική απλοποίηση του φορολογικού συστήματος. “Είχαμε την τύχη να λάβουμε τεχνική βοήθεια από ειδικούς του είδους σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσο και της Task Force και της τρόικας. Αυτή η προσπάθεια κατέληξε σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένου και του φορολογικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή”, υπογράμμισε.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τώρα, οι προϋποθέσεις που έθεσε ο κ. Στουρνάρας είναι:

- Πρώτον, να υλοποιηθεί μια τραπεζική ένωση, το συντομότερο δυνατό και χωρίς αστερίσκους, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις τράπεζες της Ευρωζώνης και να διασφαλιστεί η αλληλεγγύη και η αξιοπιστία του τραπεζικού τομέα. Εάν υπήρχε ήδη και λειτουργούσε η τραπεζική ένωση, η διαχείριση των χρηματοδοτικών προβλημάτων θα ήταν πολύ πιο εύκολη, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

- Δεύτερον, τα κράτη-μέλη με πλεονάσματα θα πρέπει να εφαρμόσουν κατάλληλες πολιτικές που θα επιτρέπουν συμμετρική προσαρμογή στις χώρες που έχουν ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που είχε πει ο Κέυνς, το 1944, όταν έκανε τη διαπραγμάτευση του Μπρέτον Γουντς, ότι 'σε συστήματα σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών, δεν μπορούν όλες οι χώρες να αποπληθωρίζουν τις οικονομίες τους. Αν το κάνουν αυτό όλες οι χώρες, τότε η κατάληξη θα είναι η ύφεση”.

- Τρίτον, μια αρχή που συνδέεται με το προηγούμενη σημείο: τα κράτη-μέλη που έχουν επωφεληθεί από την κρίση θα πρέπει να δεχτούν να ανακυκλώνουν τα οφέλη αυτά προς τα κράτη-μέλη που βρέθηκαν σε μειονεκτική θέση. Παραδείγματα αυτής της ανακύκλωσης είναι:

α) δανεισμός από την ΕΤΕπ,
β) μείωση του χρέους των κρατών-μελών μέσω συγκεκριμένων προϋποθέσεων, όπως αποφασίστηκε για την Ελλάδα τον περασμένο Νοέμβριο,
γ) επιτρέποντας υψηλότερο πληθωρισμό σε κράτη-μέλη με πλεονάσματα, συγκρινόμενα με τα κράτη μέλη με ελλείμματα.