Αλλάζει γνώμη για την Ελλάδα και η “κακή” Citi

Η Citigroup υπήρξε στο (πρόσφατο) παρελθόν ένας από τους πιο αυστηρούς κριτές της Ελλάδας, προβλέποντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα ότι η χώρα θα χρεοκοπούσε και θα αποχωρούσε από τη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, φαίνεται πως το γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας γύρω από την ελληνική οικονομία επηρέασε ακόμα και την “κακή” Citi, που πλέον βλέπει με θετικό μάτι τις εξελίξεις, τουλάχιστον μέχρι και το 2014.

“Στην Ευρωζώνη, δεν περιμένουμε πλέον μία Grexit το 2014 σαν βασικό σενάριο”, αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική έκθεση της Citigroup, που εξηγεί πως η άποψη αυτή αντανακλά την αίσθηση ότι οι δανειστές της χώρας τείνουν να χαλαρώσουν τις δημοσιονομικές απαιτήσεις τους από την Ελλάδα, αλλά και την εκτίμηση ότι η τρικομματική κυβέρνηση θα παραμείνει ενωμένη.

Πάντως, η Citi εκτιμά πως υπάρχει ένας “μέτρια υψηλός” κίνδυνος αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια, διατηρώντας με αυτόν τον τρόπο τις επιφυλάξεις της, που όμως πλέον δεν είναι ο κανόνας και το αναμενόμενο σενάριο, αλλά απλά μία πιθανότητα.

Και όλα αυτά ενώ δεν έχουν περάσει ούτε τέσσερις μήνες από την έκθεση της Citi στην οποία προέβλεπε ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα φτάσει το εξωφρενικό 11,5% για το 2014, ενώ εκτιμούσε πως το... μοιραίο της Grexit θα συνέβαινε εντός 12-18 μηνών.