Ιδιωτικοποιήσεις:”Η κωλυσιεργία θα αυξήσει πάλι το ρίσκο της χώρας”

Η ξέφρενη ανοδική πορεία του Γενικού Δείκτη στο χρηματιστήριο της Αθήνας μέσα στο Μάιο – που άρχισε μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πώλησης του ΟΠΑΠ - έχει επαναφέρει τα χαμόγελα στους επενδυτές, αλλά, κυρίως, αποκαθιστά όλο και περισσότερο την αξιοπιστία της χώρας προς το εξωτερικό και δείχνει σαφέστατα ότι μειώνεται το ρίσκο για την Ελλάδα. Παρ΄ όλα αυτά, αναλυτές της αγοράς εφιστούν την προσοχή για το ενδεχόμενο χαλάρωσης και καθυστερήσεων τόσο στο ρυθμό πώλησης των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, όσο και στις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις.

"Θεωρώ ότι η τελευταία άνοδος στην αγορά προεξοφλεί την αποτύπωση της μείωσης του ρίσκου της χώρας, η οποία αποτυπώνεται και στη μεγάλη κίνηση των ομολόγων. Επίσης, φαίνεται ότι κάποια πράγματα έχουν μπει στο δρόμο τους, δηλαδή τελείωσε η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, είμαστε πολύ κοντά στη ΔΕΠΑ, και το χρηματιστήριο – σαν προεξοφλητικός μηχανισμός – βλέπει πιο μπροστά από ό,τι κινείται η οικονομία και κάνει αυτή την κίνηση", επισημαίνει ο υπεύθυνος συναλλαγών της BETA Χρηματιστηριακής, Τάκης Ζαμάνης, και προσθέτει ότι "παράλληλα, με όλη αυτή την κίνηση, έχουμε και τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, που έχουν δημιουργήσει ενθουσιασμό για την ολοκλήρωσή τους και για το ότι τα πιστωτικά ιδρύματα δεν θα χάσουν τελικά τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα. Ο συνδυασμός αυτών και το γεγονός ότι θα ακολουθήσουν και άλλες ιδιωτικοποιήσεις για να είμαστε μέσα στους στόχους, που έχουμε βάλει, αποτυπώνεται στην κίνηση, που είδαμε".

Την εκτίμηση ότι η κίνηση αυτή του γενικού δείκτη μπορεί – υπό προϋποθέσεις και αν όλα συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά – να αποτελέσει ιστορική ευκαιρία, κάνει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της SOLIDUS ΑΧΕΠΕΥ, Σπύρος Παπαθανασίου. "Είναι αποτέλεσμα του διεθνούς κλίματος, που είναι κλίμα ευφορίας, και έχει να κάνει και με τις τράπεζες και με τις ιδιωτικοποιήσεις. Η αγορά προεξοφλεί ότι θα συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις. Δείχνει μια προσπάθεια διάθεσης να δει τα πράγματα αισιόδοξα, ώστε να βελτιωθεί επί της ουσίας η κατάσταση και η ψυχολογία, γι' αυτό και έχει δώσει απίστευτες αποδόσεις σε όλων των ειδών τις μετοχές", υποστηρίζει.

Και οι δύο, πάντως, ό,τι έχει χτιστεί μέχρι σήμερα κινδυνεύει να γκρεμιστεί αν δεν εντατικοποιηθούν οι ρυθμοί υλοποίησης ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων : "Εάν κωλυσιεργήσουμε, σίγουρα θα αλλάξει η εικόνα, γιατί πάλι θα αυξηθεί το ρίσκο της χώρας, επηρεάζοντας γενικό δείκτη και τιμές ομολόγων", τονίζει ο Τάκης Ζαμάνης.

"Προφανώς, αυτό θα αποτελέσει ρήγμα στην πορεία του δείκτη. Η αναβλητικότητα είναι κάτι, που δημιουργεί πάντα προβλήματα. Εξαρτάται, βέβαια, και από το βαθμό της. Άλλο είναι να μένουν κάποια πράγματα πίσω και άλλο όλα και τελικά να είναι κούφια λόγια και υποσχέσεις. Τότε, θα έχει πρόβλημα η αγορά και δεν θα μπορεί να κρατηθεί στα σημερινά επίπεδα από αυτό, που συμβαίνει σε διεθνές επίπεδο", σχολιάζει ο Σπύρος Παπαθανασίου.