“Ναι” και από τον EFSF για την εκταμίευση των 4,2 δισ. ευρώ

Μετά το Eurogroup και το Euro Working Group, και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ενέκρινε σήμερα την εκταμίευση της δόσης των 4,2 δισ. ευρώ για λογαριασμό της Ελλάδας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα κονδύλια μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα σε μετρητά και η περίοδος ωρίμανσης λήγει στις 17 Μαΐου 2043. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι η Ελλάδα έχει λάβει μέχρι τώρα 120 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τα συνολικά 144,6 δισ. που έχουν δεσμευθεί.

"Η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, είναι εφικτή γιατί οι προϋποθέσεις έχουν εκπληρωθεί", δήλωσε ο επικεφαλής του Ταμείου, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.

Η δόση των 4,2 δισ. ήταν απαραίτητη προκειμένου να αποπληρωθούν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ, συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ, και ωριμάζουν τη Δευτέρα 20 Μαΐου.

Επόμενος στόχος για την κυβέρνηση είναι να καλύψει τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν για την εκταμίευση και των 3,3 δισ. ευρώ που επίσης ενέκρινε το Eurogroup, υπό τον όρο να κλείσουν τα θέματα αυτά, που είναι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η εφαρμογή της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς και στο νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να επανέλθουν στην Ελλάδα οι επικεφαλής της τρόικας για τη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ ο τρόπος κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για την περίοδο 2015-2016 θα εξεταστεί από τους εκπροσώπους των δανειστών στις αρχές του Φθινοπώρου.