Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης υποχώρησε τον Απρίλιο στο 1,2% —που είναι το χαμηλότερο επίπεδο 3ετίας— από 1,7% τον Μάρτιο, ενώ οι εισαγωγές της μειώθηκαν κατά 10% τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δείχνουν το βάθος της ύφεσης στην περιοχή.
Η απότομη πτώση του πληθωρισμού, στην οποία οδήγησε η μείωση των τιμών στη Γερμανία και τη Γαλλία, υπογραμμίζει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, η οποία διανύει από τις αρχές του 2013 τη μεγαλύτερης διάρκειας ύφεση που έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα.
Σε σύγκριση με τον Μάρτιο, οι τιμές μειώθηκαν τον Απρίλιο στο Βέλγιο, στη Γερμανία, στην Ελλάδα και στη Γαλλία, ενώ η Ελλάδα είχε αρνητικό ετήσιο πληθωρισμό (-0,6%) για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, μαζί με τη Λετονία που πρόκειται να γίνει το 18ο μέλος της Ευρωζώνης. Πίσω από τη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων βρίσκεται η μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ του 0,5%.
Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν 1% τον Απρίλιο εν σχέσει με τον Μάρτιο στην Ευρωζώνη. Η πτώση των τιμών, όμως, υπογραμμίζει επίσης ότι τα νοικοκυριά δεν δαπανούν και οι επιχειρήσεις δεν επενδύουν, μετριάζοντας τον ρυθμό της ανάκαμψης που θα μπορούσε να εμφανισθεί αργότερα στη διάρκεια του 2013. Η Ευρωζώνη, που παράγει σχεδόν το 20% της παγκόσμιας παραγωγής, εισήλθε στις αρχές του 2013 σε ύφεση για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε χθες η Eurostat και οι οικονομολόγοι δεν αναμένουν ανάπτυξη έως το 2014.
Η επίπτωση της κρίσης χρέους και της τραπεζικής κρίσης αποτυπώνεται στο εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης με τον υπόλοιπο κόσμο τον Μάρτιο, καθώς το πλεόνασμα 22,9 δισεκατ. ευρώ που σημειώθηκε οφείλεται στη μείωση των εισαγωγών κατά 10%, ενώ δεν υπήρξε αύξηση των εξαγωγών σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2012.