Η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για φέτος και το 2014 αλλά θα απαιτηθούν πρόσθετες περικοπές δαπανών για να επιτευχθούν οι στόχοι του 2015 και του 2016, αναφέρει η Κομισιόν, σύμφωνα με το Reuters, λίγες ώρες πριν το σημερινό Eurogroup, στο οποίο η Ελλάδα πηγαίνει ουσιαστικά απροετοίμαστη.
Στην έκθεση της με ημερομηνία 7 Μαΐου, η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι αφότου ανέλαβε τις τύχες της χώρας η κυβέρνηση συνασπισμού, έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα νέα μέτρα λιτότητας που της ζητήθηκαν και οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2012 ξεπεράστηκαν. Σημειώνεται ακόμα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εκπληρώσει τους στόχους για το 2013 και το 2014, ενώ προβλέπεται ισοσκελισμένος προϋπολογισμός (εξαιρουμένων των πληρωμών τόκων) για το 2013 και πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ το 2014.
Δεν περνάει απαρατήρητο εξάλλου και το γεγονός ότι το έλλειμμα προϋπολογισμού έχει πλέον μειωθεί κατά τα δύο τρίτα από το 2009, στο 6% περίπου του ΑΕΠ πέρυσι.
Κάπου εδώ όμως τα καλά νέα σταματούν και αρχίζουν οι παρατηρήσεις. Όπως τονίζεται στο έγγραφο, η κυβέρνηση πρέπει να βρει νέους τρόπους εξοικοινόμησης δαπανών, ώστε να πετύχει τους ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους του 2015 και 2016, οι οποίοι προβλέπουν πρωτογενές πλέονασμα 3% του ΑΕΠ και 4,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα. Εκτιμάται ότι για να ανταποκριθεί η χώρα στις δεσμεύσεις αυτές θα χρειαστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, ισοδύναμα με το 1,8% του ΑΕΠ το 2015 και το 2,2% του ΑΕΠ το 2016. Με βάση τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το ΑΕΠ της χώρας τα δύο αυτά έτη, το Reuters σημειώνει πως οι αναφορές αυτές της Κομισιόν ισοδυναμούν με μέτρα ύψους σχεδόν 8 δισ. ευρώ.
Πάντως, όπως υπογραμμίζει και το σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου, τυχόν νέες απαιτήσεις για λήψη αυστηρών δημοσιονομικών μέτρων θα φέρουν σε σύγκρουση την κυβέρνηση και την τρόικα, που αναμένεται να συζητήσουν σχετικά με το ενδεχόμενο αυτό το ερχόμενο φθινόπωρο.
Πρέπει να σημειωθεί πως η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους παραμένει σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου, ενώ σημειώνεται πως η πλήρης πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές θα παραμείνει δύσκολη για πολλά χρόνια μετά το 2014.
Εξάλλου, το προσχέδιο της έκθεσης της ΕΕ αναπροσαρμόζει στα 2 δισ. ευρώ, έναντι 2,6 δισ. ευρώ, το στόχο για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις το 2013, ενώ υπογραμμίζεται πως ο ρυθμός προώθησης των αποκρατικοποιήσεων παραμένει μη ικανοποιητικός.