Σε περισσότερα από 130.000 υπολογίζονται τα ακίνητα όλων των κατηγοριών, αδόμητες εκτάσεις, ειδικά κτίρια, καταστήματα, ακόμη και διαμερίσματα, τα οποία επειδή δεν έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες τους στο Κτηματολόγιο ή ακόμη και λόγω σφάλματος κατά την κτηματογράφηση, έχουν καταγραφεί ως "αγνώστου ιδιοκτήτη" και σύμφωνα με το νόμο, μετά την παρέλευση δεκαετίας για τους κατοίκους εξωτερικού, περιέρχονται οριστικά στο ελληνικό Δημόσιο.
Το καμπανάκι της προειδοποίησης για την απειλή δήμευσης χτυπάει για το σύνολο των 340 περιοχών της χώρας που έχουν ενταχθεί στο Κτηματολόγιο, ενώ άμεσες και αναπάντεχες θα είναι οι εξελίξεις στις 20 περιοχές, οι οποίες κτηματογραφήθηκαν με το λεγόμενο πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα της "Κτηματολόγιο Α.Ε." και απέκτησαν Κτηματολογικό Γραφείο το 2003.
Το Πολύκαστρο και το Πευκόδασος του Νομού Κιλκίς είναι, όπως αναφέρει η Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία, οι δύο πρώτες περιοχές του προγράμματος για τις οποίες εκπνέει την 1η Αυγούστου 2013, η 10ετής προθεσμία που προβλέπει η νομοθεσία, μετά τη λήξη της οποίας γίνονται οριστικές οι εγγραφές στο Κτηματολόγιο και δεν μπορεί πλέον να ασκηθεί αγωγή διόρθωσης.
Σε πανελλαδικό επίπεδο τα "αγνώστου ιδιοκτήτη" επί 6,2 εκατ. δικαιωμάτων που έχουν καταγραφεί στο Κτηματολόγιο, υπολογίζονται σε 130.000, δηλαδή ποσοστό 2%.
Πώς πρέπει να κινηθούν οι ιδιοκτήτες
Η "Κτηματολόγιο Α.Ε." αναφέρει ότι οι πολίτες που δεν έχουν υποβάλει δήλωση ακινήτου, μπορούν στο εξής να σπεύσουν για διόρθωση της εσφαλμένης εγγραφής της ιδιοκτησίας τους, ενώ δεν μπορούν να υποβάλουν πλέον δήλωση - από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η κτηματογράφηση και υπάρχει κτηματολογικό γραφείο στην περιοχή τους.
Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα όσοι δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητα μετά τη λήξη της δεκαετούς προθεσμίας, δεν μπορεί πλέον να ασκήσει αγωγή διόρθωσης και άρα δημεύεται το ακίνητο, ενώ κάποιος που δεν αναγράφεται ως δικαιούχος στις οριστικές εγγραφές δεν μπορεί να διεκδικήσει την κυριότητα του ακινήτου.