Σωρεία νέων διατάξεων στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις

Ρυθμίσεις για την διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, την άρση γραφειοκρατικών εμποδίων, καθώς και την αντιμετώπιση του παρεμπορίου και την ενίσχυση της διαφάνειας στην εταιρική διακυβέρνηση περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τροπολογίες που κατέθεσε σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης επί του νομοσχεδίου για το “Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων”.

Οι σχετικές διατάξεις που αφορούν τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και τη μείωση της γραφειοκρατίας διαμορφώθηκαν ύστερα από συνεννόηση με στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία καταρτίζει κάθε χρόνο την ετήσια έκθεση ανταγωνιστικότητας για όλες τις χώρες του κόσμου. Στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, είναι αφενός η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μέσω της διευκόλυνσης του επιχειρείν και αφετέρου η βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη. Οι νέες διατάξεις προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

- Καταργείται το ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο για τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης. Το κεφάλαιο της εταιρείας θα καθορίζεται από τους εταίρους, χωρίς περιορισμό.

- Αντίστοιχα, χωρίς περιορισμούς θα καθορίζεται από τους εταίρους το κεφάλαιο της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας, το οποίο μπορεί να είναι και μηδενικό.

Για την απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης οικοδομικών αδειών:

- Καταργείται η υποχρέωση ελέγχου της μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας από την Πυροσβεστική και θεσπίζεται η ευθύνη του Μηχανικού για την υποβολή και τήρηση όλων των σχετικών κανονισμών.

- Για την έναρξη των οικοδομικών εργασιών θα απαιτείται απλή ενημέρωση του Αστυνομικού Τμήματος, με την αποστολή των στοιχείων της πράξης έγκρισης δόμησης και του εκτελούντος του έργου, χωρίς να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία και θεώρηση όλων των στοιχείων. Μετά την εφαρμογή της “Ταυτότητας του Κτιρίου” που προβλέπει ο νόμος 3843/2010, η ενημέρωση θα μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά.

- Επίσης, μετά την εφαρμογή της “Ταυτότητας του Κτιρίου”, καταργείται η υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) που απαιτείται σήμερα για την πώληση ή μίσθωση κτιρίων, καθώς η Ταυτότητα θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά και το ΠΕΑ.

Όσον αφορά τώρα στην πάταξη του παρεμπορίου, τις λαϊκές αγορές και τη διαφάνεια στην εταιρική διακυβέρνηση, με τις νέες διατάξεις που ορίζει η προωθούμενη τροπολογία:

- Ενισχύονται οι ρυθμίσεις του νόμου 2190 που επιβάλουν στα μέλη Δ.Σ. Ανωνύμων Εταιριών να ενημερώνουν για τυχόν σύγκρουση συμφερόντων τους με αυτά της εταιρείας, όπως επίσης, για τις εισηγμένες εταιρίες, οι διατάξεις που απαγορεύουν υπό προϋποθέσεις τη σύναψη συμβάσεων μεταξύ της εταιρίας και μελών του Δ.Σ., συγγενών τους κλπ.

- Επιτρέπεται η πώληση τυροκομικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές, εφόσον έχουν παραχθεί σε εγκεκριμένη εγκατάσταση, φέρουν σήμανση αναγνώρισης και έχουν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για την επισήμανση και εφόσον, επίσης, κατά τη μεταφορά και πώληση τηρούνται οι απαιτήσεις του Κανονισμού (ΕΚ) 852/2004 για την υγιεινή των τροφίμων.

- Προβλέπεται ότι προϊόντα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι αποτελούν απομιμήσεις θα κατάσχονται, θα σφραγίζονται και θα φυλάσσονται με ευθύνη του ιδιοκτήτη τους, εφόσον αυτός αντιτίθεται στην άμεση καταστροφή τους και μέχρι να εκδοθεί πόρισμα περί της παραβίασης ή μη των δικαιωμάτων του διανοητικής ιδιοκτησίας.

- Ρυθμίζονται θέματα για τη λειτουργία της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, για τα Επιχειρηματικά Πάρκα, κ.α.