Moody’s: Θετικά μηνύματα με αστερίσκους για την Ελλάδα

Θετικά αποτιμά η Moody's τις κινήσεις της Ελλάδας και κυρίως τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, σε σχετική έκθεση της.

Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι το πακέτο μέτρων που πέρασε από την Ελληνική Βουλή δείχνει την ισχυρή πολιτική βούληση της κυβέρνησης να εφαρμόσει όσα έχουν συμφωνηθεί.

H Moody's υπογραμμίζει ότι υπάρχει αυξημένη πολιτική βούληση για δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και για μεταρρυθμίσεις, ενώ επισημαίνει ότι με τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων θα αναζωογονηθεί και θα εξορθολογιστεί ο δημόσιος τομέας. Μάλιστα εκτιμά ότι άνοιξε ο δρόμος για την εκταμίευση 8,8 δισ. ευρώ από τους Ευρωπαίους και από το ΔΝΤ.

Επιπλέον, ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση με την πώληση της συμμετοχής της στην εταιρεία τυχερών παιχνιδιών και λαχείων, ΟΠΑΠ, κάτι που είναι ιδιαίτερα θετικό. "Η ανακοίνωση είναι θετική, διότι αντανακλά τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και θα βοηθήσει την κυβέρνηση να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους". Ακόμη στα "συν" η Moody's προσθέτει το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση ξεπέρασε τους δημοσιονομικούς της στόχους για το πρώτο τρίμηνο του 2013, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή της για δημοσιονομική εξυγίανση, παρά τις κακές προοπτικές ανάπτυξης.

Ωστόσο, ο οίκος παρατηρεί ότι η οικονομία αναμένεται να συνεχίσει να συρρικνώνεται για έκτη συνεχή χρονιά, ενώ η ανεργία συνεχίζει να πετά στα ύψη. Επιπλέον, οι εξωτερικοί κίνδυνοι στη ζώνη του ευρώ, σε συνδυασμό με την κοινωνική και οικονομική αστάθεια στην ίδια την Ελλάδα, θέτουν σε κίνδυνο τις όποιες αναπτυξιακές προοπτικές.