Τι λέει η αγορά για τις μεταβιβάσεις 300 ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ

Την αξιοποίηση μικρότερων ακινήτων, με ιδιαίτερο αγοραστικό ενδιαφέρον βάζει μπροστά η κυβέρνηση.

Η μεταβίβαση των υποδομών του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων δείχνει του λόγου το αληθές. Παράλληλα, ωστόσο, με αυτή την κίνηση φαίνεται να παίρνει μπροστά το εγχείρημα της αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου. Στο ΤΑΙΠΕΔ, πάντως, μεταβιβάζονται συνολικά 300 περίπου ακίνητα.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις μικρότερων ακινήτων. Τα αρχικά σχέδια φαίνεται να κάνουν λόγο για υλοποίηση πολυχώρου εστίασης και αναψυχής, ωστόσο, διαρρέεται ότι υπάρχει έντονο αγοραστικό και επενδυτικό ενδιαφέρον, με διάφορες απολήξεις.

Θετικό το ότι "η κυβέρνηση κινείται εκεί όπου υπάρχει θετικό ενδιαφέρον"

Οι αρχικές εισηγήσεις, που βρίσκονται στο τραπέζι του ΤΑΙΠΕΔ, φαίνεται να προβλέπουν την δημιουργία θεματικού πάρκου εστίασης και αναψυχής. Οι προοπτικές της έκτασης, που βρίσκεται κοντά στην Αθήνα και τον Πειραιά, μοιάζουν να είναι μεγάλες.

Άλλωστε, όπως δήλωσαν στο news.gr αναλυτές της αγοράς, οι διαθέσεις των επενδυτών γίνονται κατά πολύ θετικότερες, όταν βλέπουν ότι "η κυβέρνηση κινείται εκεί όπου υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον", αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Τετάρτη έχει να κάνει και με το ότι οι επενδυτές έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους τις ευκαιρίες αγοράς ακινήτων που ανήκουν ως τώρα στο κράτος.

Ο σχεδιασμός των αποκρατικοποιήσεων μικρότερης κλίμακας

Για την υλοποίηση του σχεδιασμού αποκρατικοποιήσεων μικρότερης κλίμακας, σύμφωνα και με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής, που έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάζονται συνολικά περίπου 300 ακίνητα.

Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται ο τουριστικός λιμένας Φαλήρου, πρώην ξενοδοχεία Ξενία, το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Δήμο Θέρμης, ακίνητο της ΕΡΤ στη Θεσσαλονίκη και σημαντικές εκτάσεις στη Ρόδο.

Η απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων προβλέπει "τη μεταβίβαση του δικαιώματος παραχώρησης σε τρίτους, μέσω σύμβασης, κάθε δικαιώματος, αποκλειστικής ή μη, χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης, εκμετάλλευσης και αξιοποίησης και γενικώς κάθε είδους περιουσιακής φύσης δικαιωμάτων, κεκτημένων οικονομικών συμφερόντων, άυλων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης των υποδομών του ΣΕΦ".

Ο υποψήφιος επενδυτής, δηλαδή, ύστερα από την πώληση του ΣΕΦ, θα αναλάβει τη διαχείριση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των υποδομών του ΣΕΦ.

Ποιες άλλες μεσαίας κλίμακας εκτάσεις μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ

Η απόφαση της διυπουργικής προβλέπει την μεταβίβαση:

- 228 εκτάσεων σε όλη την Ελλάδα

- του τουριστικού λιμένα Φαλήρου

- του Στρατιωτικού Αεροδρομίου στο Δήμο Θέρμης

- του ακινήτου κυριότητας της ΕΡΤ Α.Ε. μετά των επ’ αυτού κτιριακών εγκαταστάσεων, κείμενο στην περιοχή Περαία του Δήμου Θερμαϊκού του νομού Θεσσαλονίκης, εμβαδού κατά τον τίτλο κτήσης αυτού 760.807 τ.μ.

- νοτιοδυτικού προς την παραλία τμήμα, έκτασης περίπου 47.000,00 τ.μ., αγρού κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικής έκτασης 185.535,00 τ.μ., που βρίσκεται στην τοποθεσία "Κουκούμια", περιφέρειας Λάρδου−Ρόδου

- ακινήτου συνολικής έκτασης 1.180.720,00 τ.μ. στην Τσαμπίκα» Δήμου Αρχαγγέλου Ν. Ρόδου

- έκτασης, που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά παράλια του Θερμαϊκού, στην Αγία Τριάδα, Δήμου Θερμαϊκού, Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης,Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

- ακινήτων του ΕΟΤ στην Ασπροβάλτα, Δήμου Βόλβης, Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

- ακινήτων που βρίσκονται στη θέση «Σαμπάριζα» ή «Πηγάδια» της Κοινότητας Θερμησίας, του Δήμου Ερμιονίδος της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας

- των Ξενίων Βυτίνας, Δελφών, Αράχωβας, Καρτερού Ηρακλείου

- του ξενοδοχειακού Συγκροτήματος «ΛΗΤΩ»

- του κτήματος Ζαχάρως στην Ηλεία

- του κτήματος Ρίου Πατρών

- της ακτής και του κάμπινγκ Κρυοπηγής Κασσάνδρας

- της "Ακτής Καλού χωριού Αγίου Νικολάου" και

- του κάμπινγκ Επανωμής