“Μαύρο” κάθε 1 στα 4 ευρώ στην Ελλάδα

Στα 2,1 τρισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η παραοικονομία στην Ευρώπη, ποσό που αντιστοιχεί στο 18,5% της οικονομικής δραστηριότητας της ηπείρου.

Ειδικότερα στη χώρα μας, το ποσοστό αυτό είναι ακόμη υψηλότερο και ανέρχεται σε 24% του ΑΕΠ, δηλαδή σε 43,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά φέρνει στο φως έκθεση της Visa Europe με τίτλο: "Η παραοικονομία στην Ευρώπη, 2013 - Η χρήση συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας".

Όπως αναφέρει η έρευνα, το 10% της παραοικονομίας (200 δισεκατομμύρια ευρώ) θα μπορούσε να εκλείψει και μάλιστα άμεσα, μέσω των ηλεκτρονικών πληρωμών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τα μετρητά αποτελούν την κινητήριο δύναμη της παραοικονομίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, κυρίως λόγω αδήλωτης εργασίας και πωλήσεων.

Οι συντάκτες της μελέτης πάντως υποστηρίζουν ότι ήδη η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη έχει αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο για αρκετές κυβερνήσεις προς την κατεύθυνση της λήψης μέτρων κατά της παραοικονομίας, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των προϋπολογισμών και επιτάχυνσης της επιστροφής σε αναπτυξιακή πορεία.

Διαβάστε στο συνημμένο αρχείο την πλήρη έκθεση της Visa Europe.