'Ηταν τον περασμένο Οκτώβριο όταν ένα memory stick που περιέχει ειδικό λογισμικό για τη διαγραφή δεδομένων τοποθετείται σε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή στην Τράπεζα Κύπρου.
Σύμφωνα με το Reuters μέσα σε λίγα λεπτά, 28.000 αρχεία διαγράφονται, σύμφωνα με επίσημη έκθεση για την οικονομική κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου.
Στα αρχεία αρχεία περιλαμβάνονται τα μηνύματα που στάλθηκαν και ελήφθησαν σε μια κρίσιμη περίοδο στα τέλη του 2009 και στις αρχές του 2010, όταν η Τράπεζα Κύπρου ξόδεψε αρκετά δισ. ευρώ για να αγοράσει ελληνικά ομόλογα - σε μια εποχή που οι διεθνείς τράπεζες μείωναν την έκθεση τους... Όταν οι ερευνητές εξέτασαν την τράπεζα, υπήρχε ένα 15μηνο κενό σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατά την περίοδο 2009-2010.
Τα ελληνικά ομόλογα έχασαν μεγάλο μέρος της αξίας τους κάτι που έπαιξε καθοριστικό ρόλο βυθίζοντας ην Κύπρο σε μια οικονομική δίνη.
Τώρα οι άνθρωποι που ζουν στην Κύπρο και έχουν χάσει χρήματα θέλουν να γνωρίζουν ποιος αποφάσισε να επενδύσει στο γείτονά τους και γιατί. Αλλά απαντήσεις δεν δόθηκαν από το μυστηριώδες, κατά το Reuters, ξεσκόνισμα των δεδομένων.
Στελέχη των χρεοκοπημένων τραπεζών υποστηρίζουν ότι τα ελληνικά ομόλογα φάνηκαν μια καλή επένδυση στο χρόνο - αν και η άποψη αυτή έρχεται σε αντίθεση με εκείνη των τραπεζιτών στην Ευρώπη, οι οποίοι έκαναν ό, τι μπορούσαν για να περιορίσουν τις δικές τους εκθέσεις στην Ελλάδα.
Η εμπιστευτική έκθεση, που εκπονήθηκε για την κυπριακή τράπεζα κεντρική από την Alvarez και Marsal, διαπίστωσε ότι η Τράπεζα Κύπρου ήταν πρόθυμη, από το 2009 και μετά, να επενδύει στο ριψοκίνδυνο και υψηλής απόδοσης ελληνικό χρέος.
Η έκθεση, την οποία το Reuters έχει δει, ισχυρίζεται ότι στελέχη της τράπεζας μπορεί να μην έχουν αποκαλύψει λεπτομέρειες για τις αγορές ομολόγων σε Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Όπως γράφει το πρακτορείο ιδιαίτερη προσοχή έχει μέχρι στιγμής εδοθεί στη Λαϊκή Τράπεζα, όμως υπάρχουν ερωτήματα για τη διαχείριση που έγινε στην τράπεζα Κύπρου.
Σύμφωνα με το Reuters στις 10 Δεκεμβρίου, 2009, ο Γιάννης Κυπρή, γενικός διευθυντής στην Τράπεζα Κύπρου είπε σε μια Κυπριακή ιστοσελίδα, Stockwatch, ότι η τράπεζα είχε "ελάχιστη έκθεση στα ελληνικά κρατικά ομόλογα", μετά τη μείωση των συμμετοχών της από 1,8 δισ. ευρώ σε 0,1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Την ίδια ημέρα, σύμφωνα με την έκθεση των ερευνητών οΑνδρέας Ηλιάδης, έδωσε εντολή να αρχίσουν νέες αγορές αυτών των ομολόγων. Εκείνη την ημέρα η τράπεζα αγόρασε χρέος αξίας 150 εκατ. ευρώ και συνολικά 400 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2009, σύμφωνα με τους συμβούλους.
Μέχρι τον Απρίλιο του 2010, η τράπεζα είχε επεκτείνει την κατοχή της στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου σε 2,4 δισ. ευρώ.