Νανόπουλος: Η αβεβαιότητα μας οδήγησε στο Ταμείο

"Σε μια κομβικής σημασίας συγκυρία για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και για την ελληνική οικονομία, η σύνθετη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και στρατηγικής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού μας συστήματος έχει οδηγήσει στη συγκρότηση τεσσάρων συστημικών τραπεζικών ομίλων, οι οποίοι είναι σε θέση να συνεχίσουν να συμβάλουν αποτελεσματικά στη χρηματοδότηση των υγιών δυνάμεων της ελληνικής οικονομίας και να παίξουν κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια για έξοδο από την κρίση και επιστροφή στην ανάπτυξη". Τα παραπάνω τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Ν. Νανόπουλος μιλώντας, στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.

Αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις, ο κ. Νανόπουλος επεσήμανε ότι "το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα και τις συνθήκες, αποφάσισε, όπως γνωρίζετε, να προτείνει στη γενική συνέλευση την άμεση και πλήρη ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της, για την άντληση συνολικών κεφαλαίων 5,839 δισ.ευρω , καλυπτόμενη εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ("ΤΧΣ")".

Συνοψίζοντας τους λόγους που επέβαλαν αυτή την απόφαση, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας υπογράμμισε ότι "το εγχείρημα εξεύρεσης του 10% ιδιωτικής συμμετοχής, εγχείρημα εξαιρετικά σύνθετο και δύσκολο, αξιολογήθηκε ότι ειδικώς για την Eurobank, παρουσίαζε πρόσθετες σοβαρές αντικειμενικές δυσχέρειες και ιδιαιτερότητες που δεν παρατηρούνται στις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες". Ειδικότερα, ο κ. Νανόπουλος εξήγησε ότι "η αναστολή των διαδικασιών συγχώνευσης προσδίδει εξαιρετικά μεγάλη ασάφεια στην επενδυτική πρόταση (investment case). Οι υποψήφιοι επενδυτές δεν γνωρίζουν αν η Eurobank θα ακολουθήσει ανεξάρτητη πορεία, ή αν και με ποιους οικονομικούς όρους θα προχωρήσει σε συγχώνευση, και ποια θα μπορούσε να είναι η σχέση ανταλλαγής των μετοχών σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Κατά συνέπεια, με δεδομένη αυτή την αβεβαιότητα, δεν ήταν δυνατή η εκτίμηση της μετοχικής αξίας".

Επίσης σημείωσε ότι, "με την ολοκλήρωση της Δημόσιας Πρότασης της Εθνικής, η Eurobank στερείται πλέον της παραδοσιακής μετοχικής της βάσης καθώς οι μέτοχοι της έχουν υποκατασταθεί από το 85% της Εθνικής στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank. Οι δε μέτοχοι αυτοί έχουν γίνει πλέον μέτοχοι της Εθνικής". Επιπλέον, πρόσθεσε ότι "από την 5.10.2012, ημερομηνία υποβολής της Δημόσιας Πρότασης της Εθνικής προς τους μετόχους της Eurobank, η Τράπεζα δεν είχε τη δυνατότητα να προβεί σε στρατηγικές κινήσεις (εξαγορά άλλων τραπεζών ή στοιχείων ενεργητικού και παθητικού), με συνέπεια την απώλεια σημαντικών ευκαιριών για την ενίσχυση της καθαρής της θέσης και για την αξιοποίηση συνεργειών, που θα καθιστούσαν πιο ελκυστική για τους ιδιώτες επενδυτές τη συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου".