Την άποψη ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το λεγόμενο ΟΜΤ, μπορεί να μη χρειαστεί να τεθεί ποτέ σε εφαρμογή, μιας και παρουσιάζονται σημάδια σταθεροποίησης στον τραπεζικό τομέα, εξέφρασε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στο δίκτυο Bloomberg, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα έχει αρχίσει να ανακάμπτει μέχρι τα μέσα του 2014.
“Δεδομένου ότι τους τελευταίους μήνες είχαμε κάποια σταθεροποίηση, κανονικότητα, ίσως να μη χρησιμοποιηθεί ποτέ. Το ΟΜΤ βοήθησε πάρα πολύ. Είναι καλό που αποφασίσαμε να το εγκρίνουμε, για την περίπτωση που χρειαστεί”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Προβόπουλος πρόσθεσε ότι το χειρότερο κομμάτι της κρίσης χρέους βρίσκεται πλέον πίσω μας, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως όλες οι αδυναμίες έχουν αντιμετωπιστεί ή πως ο δρόμος μπροστά δε θα έχει “λακούβες”.
Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επεσήμανε πως οι πιο σταθερές συνθήκες βοηθούν τη χώρα να κάνει σημαντική πρόοδο στην κατεύθυνση της εξισορρόπησης της οικονομίας της, μετά από έξι χρόνια ύφεσης.
“Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι σε κάποιο σημείο στο εγγύς μέλλον, σίγουρα μέχρι τα μέσα του 2014 και πιθανότατα νωρίτερα, θα δούμε την οικονομία να παίρνει τα πάνω της”, τόνισε, προσθέτοντας: “Θα μπορούσαμε να αναμένουμε κάποια θετικά σημάδια ακόμα νωρίτερα, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις”.
Όσο για το αν υπήρχε εναλλακτική λύση για την Ελλάδα πέραν αυτής που εφαρμόζεται, ο κ. Προβόπουλος ήταν κατηγορηματικός: “Στο εσωτερικό της Ελλάδας ο γρήγορος ρυθμός της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι επίπονος, γιατί σημαίνει υψηλότερη ανεργία, χαμηλότερα εισοδήματα, χαμηλότερους μισθούς, υψηλότερους φόρους. Αλλά, δεδομένων των βαθέων αρχικών δημοσιονομικών προβλημάτων, δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική”.