Μπαράζ ανατροπών σε ό,τι αφορά τη φορολογία των ακινήτων, την καταβολή ΦΠΑ, τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και το Δημόσιο φέρνει το νομοσχέδιο-σκούπα που κατατίθεται απόψε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ της Κυριακής.
Σημαντικές είναι οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, καθώς το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ), που θα αντικαταστήσει το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ στο διάστημα από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014 και σε πέντε ισόποσες δόσεις. Πώς διαμορφώνονται οι νέοι συντελεστές.
Διαβάστε: Πώς θα γίνεται η αποπληρωμή βεβαιωμένων ληξιπροθέσμων οφειλών
Στο κείμενο του πολυνομοσχεδίου διευκρινίζεται ακόμα πότε οι ληξιπρόθεσμες οφειλές χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτες είσπραξης. Επιπλέον, βάσει του πολυνομοσχεδίου η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων λαμβάνει υπερ-αρμοδιότητες, ενώ καθορίζεται το πώς θα γίνεται η διάκριση σε λογιστές Α' και Β' τάξης.
Τελευταία ρύθμιση και χαμηλές δόσεις
Τελευταία ευκαιρία δίνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οδηγίες της τρόικας, σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία να τα ρυθμίσουν, πληρώνοντας, υπό προϋποθέσεις, σε πολλές και χαμηλές δόσεις, με στόχο να μπουν φέτος στα δημόσια Ταμεία περισσότερα από 1 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, με βάση τις προωθούμενες διατάξεις η νέα ρύθμιση θα προβλέπει τα εξής:
- Εξόφληση όλων των οφειλών που έχουν βεβαιωθεί έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2012 σε 48 δόσεις.
- Οι οφειλέτες με χρέη έως και 5.000 ευρώ θα πληρώνουν ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα σε "απεριόριστες" δόσεις, ακόμη και άνω των 48 εάν αυτό κρίνεται αναγκαίο, ίσως έως και σε 100, και με ελάχιστο ποσό καταβολής για κάθε δόση τα 10 ευρώ.
- Όσοι έχουν χρέη που ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ θα μπορούν να τα εξοφλήσουν σε περισσότερες από 48 δόσεις, υπό την προϋπόθεση μόνο ότι θα αποδεικνύεται αντικειμενικά η οικονομική τους αδυναμία.
- Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να εξοφλήσουν τα χρέη τους υποχρεωτικά σε έως και 48 δόσεις, έχοντας όμως τη δυνατότητα μείωσης των προσαυξήσεων έως και 50% στη περίπτωση που προχωρήσουν σε εφάπαξ εξόφληση της οφειλής τους. Η ανωτέρω εξαίρεση δεν θα ισχύει στις περιπτώσεις που οι επιτηδευματίες έχουν προχωρήσει σε παύση εργασιών, αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση θα αντιμετωπίζονται ως φυσικά πρόσωπα.
- Η μείωση των προσαυξήσεων θα ισχύει και για φυσικά πρόσωπα που εξοφλούν τα χρέη τους σε 48 δόσεις. Η ίδια ρύθμιση προβλέπεται και για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.
- Αυξάνεται το όριο άνω του οποίου θα ασκείται ποινική δίωξη, αφού εξετάζεται σοβαρά όπως από τις 5.000 ευρώ το όριο ανέβει στις 10.000 ευρώ.
- Για χρέη άνω των 75.000 ευρώ θα απαιτείται η σύνταξη από λογιστή έκθεσης οικονομικής φερεγγυότητας του οφειλέτη, η οποία θα συνυποβάλλεται μαζί με τη σχετική αίτηση στην εφορία.
- Για χρέη άνω των 300.000 ευρώ θα απαιτούνται εμπράγματες εγγυήσεις από τον οφειλέτη, μεταξύ των οποίων και η προσημείωση υποθήκης σε ακίνητα.
- Για τα νέα χρέη, δηλαδή όσα δημιουργούνται από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά, η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι πρέπει να εξοφληθούν σε 12 δόσεις.
- Για να υπαχθεί φυσικό ή νομικό πρόσωπο στην τελευταία ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα πρέπει πρώτα να έχει πληρώσει τα χρέη του 2013. Η προσθήκη αυτή αναμένεται να ενταχθεί στο σχέδιο νόμου προκειμένου να ενισχυθούν τα ασφαλιστικά Ταμεία και να μη χρειαστεί να επιδοτηθούν με πρόσθετα κεφάλαια από τον προϋπολογισμό.
- Οι οφειλέτες του Δημοσίου, εφόσον χάσουν μία δόση των νέων ρυθμίσεων, δεν θα μπορέσουν να υπαχθούν στο μέλλον στην πάγια ρύθμιση.
- Οι συνεπείς οφειλέτες, οι οποίοι έχουν ήδη ενταχθεί σε ρύθμιση και καταβάλλουν εμπρόθεσμα τα χρέη τους, δεν έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση της "τελευταίας ευκαιρίας" των 48 δόσεων.
Οσοι έχουν "χάσει" μια ρύθμιση ακόμη και έως τις 31 Μαρτίου 2013 θα μπορούν να ενταχθούν στο νέο καθεστώς που θα ισχύσει για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Τι αλλάζει στο καθεστώς του ΦΠΑ
Αλλαγές προβλέπονται στον ΦΠΑ, οι οποίες προωθούνται κατ' εντολή της τρόικας, καθώς στόχο έχουν να υπάρχει πλήρης εικόνα των υπόχρεων αλλά και των βεβαιωμένων οφειλών, ώστε να μπορούν να εισπραχθούν ακόμη και με αναγκαστικά μέτρα. Από την άλλη πλευρά, πάντως, οι νέες ρυθμίσεις διευκολύνουν τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες, διότι θα απεμπλακούν από την υποχρέωση καταβολής του 40% με την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ, κίνηση η οποία δίνει "ανάσες" στους υπόχρεους, σε μια περίοδο που η ρευστότητα αποτελεί ζητούμενο για την πραγματική οικονομία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη στο σχέδιο νόμου που κατατίθεται σήμερα θα προβλέπονται οι εξής αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ:
- Η περιοδική δήλωση του ΦΠΑ θα υποβάλλεται με την καταβολή τουλάχιστον 10 ευρώ.
- Το υπόλοιπο ποσό θα εξοφλείται σε δύο δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η εν λόγω δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.
- Στο τέλος του ίδιου μήνα υποβολής της δήλωσης θα καταβάλλεται η πρώτη δόση.
- Η δεύτερη δόση θα εξοφλείται στο τέλος του επόμενου μήνα με προσαύξηση 2%.
- Εάν ο υπόχρεος με την υποβολή της δήλωσης καταβάλλει το 50% του οφειλόμενου ποσού, τότε το υπόλοιπο θα πρέπει να πληρωθεί στο τέλος του επόμενου μήνα.
- Εάν ο υπόχρεος καταβάλλει εκπρόθεσμα τη δήλωσή του, τότε θα πρέπει να καταβάλλει εφάπαξ τον οφειλόμενο φόρο.
- Όποιος δεν υποβάλλει δήλωση, θα θεωρείται φοροφυγάς και θα διώκεται και ποινικά.