Ταμειακό πλεόνασμα 394,8 εκατ. ευρώ στην τοπική αυτοδιοίκηση

Θετικό είναι το ισοζύγιο εσόδων-δαπανών στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, με το πρωτογενές πλεόνασμα να ξεπερνά τα 36 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, για το α' τρίμηνο του 2013 ο ενοποιημένος προϋπολογισμός της αυτοδιοίκησης παρουσιάζει ταμειακό πλεόνασμα ύψους 394,8 εκατ. ευρώ, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην καλή πορεία των εσόδων από ανταποδοτικά τέλη, φόρους, λοιπά τέλη, δικαιώματα και παροχή υπηρεσιών.

Σε ότι αφορά στις δαπάνες, στο α΄ τρίμηνο του έτους είναι μειωμένες κατά 14,2% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2012, ενώ για τον Μάρτιο του 2013 οι δαπάνες είναι μειωμένες κατά 24,7% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Επιπλέον, για το μήνα Μάρτιο του 2013 το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό ανέρχεται στα 36,7 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 22,3 εκατ. ευρώ το Μάρτιο του 2012.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία αυτά, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε: “Για τρίτο συνεχή μήνα επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα στους ΟΤΑ. Η συστηματική δουλειά που προηγήθηκε τον περασμένο χρόνο, παρά τη δύσκολη συγκυρία, αρχίζει να φέρνει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Διαψεύδοντας όσους έσπευσαν να αμφισβητήσουν τις προσπάθειες της Αυτοδιοίκησης και επιβεβαιώνοντας ότι η συνεργασία της με την Πολιτεία ενισχύει την αποτελεσματικότητα, συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια και βάζει τις τοπικές κοινωνίες σε μια νέα εποχή”.