Bloomberg: Οι Έλληνες εφοπλιστές αγοράζουν πλοία γιατί φοβούνται “κούρεμα”

Έντονη δραστηριότητα των Ελλήνων εφοπλιστών προς την κατεύθυνση της επέκτασης των στόλων τους καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα αυτό, περίπου πέντε Έλληνες εφοπλιστές δήλωσαν προς τη ναυλομεσιτική εταιρεία Lion Shipbrokers ότι ένας από τους λόγους που τους ωθούν να προχωρήσουν σε αγορές σκαφών είναι η πιθανότητα επιβολής φόρου στις καταθέσεις, μετά τα όσα συνέβησαν στην Κύπρο με το “κούρεμα” που επιβλήθηκε στους καταθέτες.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μοναδικό κίνητρο που βρίσκουν οι εφοπλιστές για να επενδύσουν σε νέα πλοία. “Ο κύριος λόγος [...] είναι ότι οι τιμές έχουν φτάσει σε ιστορικά χαμηλά και, σε συνδυασμό με το 'κούρεμα' στην Κύπρο, η αγοραστική μανία έχει ενισχυθεί”, σχολιάζει ειδική αναλύτρια, εκτιμώντας ότι το παράδειγμα των Ελλήνων εφοπλιστών θα ακολουθήσουν και αυτοί του υπόλοιπου ευρωπαϊκού Νότου, ή ακόμα και του Βορρά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως επισημαίνεται, ένα τάνκερ πενταετίας με χωρητικότητα δύο εκατ. βαρελιών πετρελαίου κοστίζει σήμερα 55 εκατ. δολάρια, έναντι 160 εκατ. δολαρίων που θα κόστιζε τον Σεπτέμβριο του 2008.