Ποια έσοδα υστερούν εν μέσω πρωτογενούς πλεονάσματος

Στον κεντρικό στόχο πάμε καλά, στα επιμέρους υπάρχουν προβλήματα και κυρίως στα έσοδα. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τα τοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου.

Ο προϋπολογισμός μπορεί να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 520 εκατ. ευρώ, ωστόσο συγκεκριμένες κατηγορίες εσόδων υστέρησαν έναντι του στόχου. Αυτές είναι:

α) ο Φ.Π.Α., όλων των κατηγοριών, κατά 217 εκατ. ευρώ ή 6,1%, εκ των οποίων 126 εκατ. € προέρχονται από τον Φ.Π.Α. πετρελαιοειδών,

β) οι φόροι κατανάλωσης και ειδικότερα ο Ε.Φ.Κ. καπνού, κατά 144 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι, οι εισπράξεις από τον Ε.Φ.Κ καπνού αν και εξακολουθούν να είναι μειωμένες φαίνεται να ανακάμπτουν σταδιακά και η απόκλιση από το στόχο έχει περιοριστεί στο 19,8% έναντι 33,2% του πρώτου διμήνου.γ) ο Ε.Φ.Κ. ενεργειακών προϊόντων κατά 55 εκατ. ευρώ ή 5,1%.

Στο μεταξύ υψηλότερα του στόχου κινήθηκαν τα έσοδα από:

α) τους φόρους περιουσίας, κατά 101 εκατ. ευρώ ή 16,6%,
β) τους έμμεσους φόρους ΠΟΕ κατά 98 εκατ. ευρώ ή 74,5%, κυρίως λόγω καθυστερημένων πληρωμών Φ.Π.Α.,
γ) άμεσους φόρους Π.Ο.Ε. κατά 40 εκατ. € ή 3,9%, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμούγια το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1,35 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 7,2 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο διάστημα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 4,18 δισ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 12,34 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 985 εκατ. ευρώ ή 8,7% έναντι του τριμηνιαίου στόχου 2013 (11,35 δισ. ευρώ).