Τον Οκτώβριο και αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές αναμένεται να ανοίξει εκ νέου το θέμα ενδεχόμενου μελλοντικού κουρέματος του ελληνικού χρέους υπό την προϋπόθεση ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα βρίσκεται εντός στόχων και θα καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό.
Οι επόμενες αναθεωρήσεις της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους υπό το πρίσμα των νέων μακροοικονομικών παραδοχών θα είναι κρίσιμες, καθώς ενδεχομένως να καταδειχθεί ότι το χρέος δεν θα μειωθεί στα επίπεδα του 110% του ΑΕΠ το 2022 χωρίς κούρεμα του επισήμου τομέα.
Πάντως, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών θεσμών εμφανίζονται να χαρακτηρίζουν μη εφαρμόσιμο ένα κούρεμα του επισήμου τομέα, οποιαδήποτε μορφής, και τονίζουν πως τα πρωτογενή πλεονάσματα σε συνδυασμό με την ανάπτυξη θα μειώσουν το απόθεμα του χρέους. Οι ίδιοι αναφέρουν πως τα επιτόκια, του ελληνικού προγράμματος κινούνται ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα και θεωρούν πολιτικά δύσκολο η Ευρωζώνη να μηδενίσει τα επιτόκια αυτά για να βελτιώσει το προφίλ του ελληνικού χρέους. Από την άλλη, το ΔΝΤ εμφανίζεται να περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να ανοίξει ξανά το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους βάζοντας όλες τις επιλογές στο τραπέζι για τη μείωσή του.
Το θέμα αναμένεται να τεθεί στα πλαίσια της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας τον προσεχή Οκτώβριο στην Ουάσιγκτον και όχι νωρίτερα καθώς η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας στην Γερμανία να δοθεί η εντύπωση στους Γερμανούς ψηφοφόρους ότι θα χρειαστεί να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη για να βοηθήσουν την Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται πως η απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012 προβλέπει πως, όταν η Ελλάδα αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα, τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα εξετάσουν επιλογές μέτρων, προκειμένου να επιτύχουν περαιτέρω αξιόπιστη και βιώσιμη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας.