Δεκατέσσερις χώρες, περιλαμβανομένης της Ελβετίας, επικρίθηκαν έντονα σήμερα από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) διότι δεν τηρούν τα διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Ο ΟΟΣΑ, ο οποίος εδρεύει στο Παρίσι και στον οποίο ανήκουν κατά κύριο λόγο πλούσια κράτη, εξέδωσε μια έκθεση για το θέμα αυτό ενόψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Ομάδας των Είκοσι (G20) και της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.
Τα πρότυπα αυτά, τα οποία προβλέπουν μεταξύ άλλων την αυτόματη ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών μεταξύ κρατών εάν υπάρχουν υποψίες για φοροδιαφυγή, αντανακλούν την πιο σκληρή προσέγγιση που έχουν υιοθετήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γερμανία και άλλες ανεπτυγμένες χώρες έναντι των προσπαθειών αποφυγής της φορολογίας.
Πέραν της Ελβετίας, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ο Παναμάς συγκαταλέγονται στις 14 χώρες οι οποίες αποτυγχάνουν να τηρήσουν την εφαρμογή των προτύπων της λεγόμενης Φάσης 2 του ΟΟΣΑ για την αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών στον τραπεζικό τομέα.
"Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. . . αλλά μένει επίσης να υπάρξει σημαντική πρόοδος", σχολίασε ο Πασκάλ Σεν-Αμάν, διευθυντής του Κέντρου Φορολογικής Πολιτικής του ΟΟΣΑ, μιλώντας σε δημοσιογράφους. "Η Ελβετία προς το παρόν έχει περιέλθει σε τέλμα", πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας ότι η χώρα αυτή έχει κάνει πρόοδο αλλά δεν έχει ολοκληρώσει την διαδικασία μεταβολής της πολιτικής της στο ζήτημα.
Η χώρα των Άλπεων, ιστορικά ένα προπύργιο του τραπεζικού απορρήτου, επικρίνεται εδώ και χρόνια διότι εθελοτυφλεί και προσφέρει μια ασπίδα σε φορολογητέα ύλη ξένων υπηκόων μέσω του τραπεζικού του τομέα.
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι κυβερνήσεις της Ελβετίας και των ΗΠΑ διαπραγματεύονται σχετικά με μια ενδεχόμενη λύση για την διευθέτηση της μακρόχρονης διένεξής τους για το γεγονός πως ελβετικά τραπεζικά ιδρύματα βοηθούν Αμερικανούς να φοροαποφεύγουν κρύβοντας σε λογαριασμούς δισεκατομμύρια δολάρια.
"Συνεχίζει να υφίσταται μια ασυνέχεια ανάμεσα στο γράμμα του νόμου και στην εφαρμογή του νόμου", σχολίασε η Χέδερ Λόου, σύμβουλος μιας διεθνούς οργάνωσης προώθησης της διαφάνειας στον χρηματοοικονομικό τομέα, της Global Financial Integrity.
Το Παγκόσμιο Φόρουμ για την Διαφάνεια και την Ανταλλαγή Πληροφοριών του ΟΟΣΑ έχει ολοκληρώσει την διαδικασία εξέτασης της τρέχουσας κατάστασης σε 100 χώρες ως σήμερα, και τα αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία των 119 κρατών-μελών του.
Ο ΟΟΣΑ, ο οποίος ιδρύθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για να προωθήσει την συνεργασία και την ανοικοδόμηση των οικονομιών των κρατών-μελών του, μπορεί να προτείνει μεταρρυθμίσεις στις 34 κυβερνήσεις που συμμετέχουν σε αυτόν, αλλά σε αυτές επαφίεται να τις εφαρμόζουν.