Με διαδικασίες-εξπρές θα αξιολογηθούν οι 50.000 υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, αφού, όπως ανακοίνωσε χθες ο Αντώνης Μανιτάκης στους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ με τους οποίους συναντήθηκε, οι οργανισμοί του Δημοσίου θα αποτελέσουν τη βασική δεξαμενή για τις 15.000 απολύσεις που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2014.
Το σχέδιο που επεξεργάζεται ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης, σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, περιλαμβάνει αρχικά το κλείσιμο 10 φορέων ιδιωτικού δικαίου και την απόλυση των εργαζομένων που απασχολούν μέχρι τα τέλη Μαΐου ως δείγμα αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος που συμφωνήθηκε με την τρόικα.
Όπως αναφέρει το Έθνος, η αρχή των απολύσεων θα γίνει τον ερχόμενο Ιούλιο καθώς ως τα τέλη του χρόνου θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί 4.000 άτομα.
Οι πρώτοι υπάλληλοι θα προκύψουν από τους 10 οργανισμούς στους οποίους θα μπει λουκέτο ως τα τέλη του Μαΐου, ενώ στο πρώτο κύμα απολύσεων θα ενταχθούν και πολλοί από τους επίορκους.
Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση, στο πρώτο στάδιο θα μπουν στο μικροσκόπιο οι φάκελοι των εργαζόμενων ώστε να αποτιμηθούν τα προσόντα τους, αλλά και να γίνει έλεγχος της γνησιότητας των εγγράφων και των πτυχίων τους.
Ποιοι φορείς καταργούνται
Σύμφωνα με μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας που είχαν καταρτιστεί επί υπουργίας Θ. Πάγκαλου, οι οποίες αποτελούν και σήμερα τη βάση αξιολόγησης, είχε προταθεί η κατάργηση φορέων που δεν εξυπηρετούσαν άμεσες ανάγκες του Δημοσίου όπως είναι:
- Το Eθνικό Ιδρυμα Μελετών Θ. Κολοκοτρώνης "ο Γέρος του Μοριά",
- η Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας του υπουργείου Πολιτισμού,
- το Ινστιτούτο Κρητικού Δικαίου με έδρα τα Χανιά,
- το Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και το Ναυτικού Δικαίου που ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης,
- το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς,
- το Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών του υπουργείου Υποδομών με μεταφορά μερικών αρμοδιοτήτων στην κεντρική διοίκηση
- η κατάργηση του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης
- η κατάργηση του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων και του Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογίας Εθνικής Αμυνας και μεταφορά αρμοδιοτήτων στο αρμόδιο υπουργείο.
Επίσης, σε στάδιο αξιολόγησης θα τεθούν οργανισμοί που χρηματοδοτούνται από το κράτος, για τους οποίους υπάρχει εισήγηση για κατάργησή τους στην ίδια μελέτη που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση και είναι: Το Ιδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών με μεταφορά αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Οικονομικών, το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας με μεταφορά αρμοδιοτήτων στη Γενική Γραμματεία Ισότητας, το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, το Ελληνικό Ινστιτούτο Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου και το Ινστιτούτο Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου.
Στην ίδια μελέτη προτείνεται επίσης η κατάργηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ή η αναδιάρθρωσή του με τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων, καθώς και η κατάργηση της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας Α.Ε. και η μεταφορά επιλεγμένων αρμοδιοτήτων στον ΕΟΠΥΥ.