Το υπουργείο Ανάπτυξης βάζει μπάρες στη λαθρεπιβίβαση

Τον Ιούλιο αναμένεται να κατατεθούν και επίσημα οι προσφορές για την εγκατάσταση του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το οποίο ως στόχο θα έχει τον περιορισμό της εισιτηριοδιαφυγής. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία του 2012, χωρίς εισιτήριο ταξιδεύει με τα μέσα σταθερής τροχιάς περίπου το 10 έως 15% των επιβατών, ενώ το ποσοστό των λαθρεπιβατών αγγίζει το 20% στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, σύμφωνα με δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Μάλιστα, οι απώλειες σε έσοδα για το 2012 κυμαίνονται μεταξύ 25 και 37 εκατομμυρίων ευρώ στην Αθήνα και 15 και 20 εκατομμυρίων ευρώ στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του έργου θα τοποθετηθούν μπάρες στο Μετρό για την καταπολέμηση της εισιτηριοδιαφυγής, ενώ μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρξουν νεότερα και για το διαγωνισμό για τις 1.000 έξυπνες στάσεις του ΟΟΣΑ.

Την Τρίτη συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΣΑ για τα δύο έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), της Τηλεματικής και του Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου. Για το έργο της Τηλεματικής, εγκρίθηκαν οι τεχνικές προσφορές και των δύο υποψηφίων, οι οποίοι στις 29 Μαρτίου είχαν καταθέσει δεσμευτικές προσφορές.

Οι υποψήφιοι είναι οι Τέρνα Ενεργειακή - Unisystems και Intrasoft International - Intrakat.

Αν δεν υπάρξουν ενστάσεις, εντός των επόμενων 2 εβδομάδων θα προχωρήσει το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και θα προχωρήσει η διαδικασία για την ανάδειξη αναδόχου.

Για το έργο του Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου, εγκρίθηκε η έναρξη της τελικής φάσης του διαγωνισμού και εντός του Ιουλίου θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές.

Με το συγκεκριμένο έργο θα τοποθετηθούν μεταξύ άλλων μπάρες στο Μετρό για την καταπολέμηση της εισιτηριοδιαφυγής.

Οι έξι υποψήφιοι, οι οποίοι συνεχίζουν στη διαδικασία του διαγωνισμού και καλούνται να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές είναι οι εξής:

- Intracom IT Services - Intrasoft International - Intracom Telecom - Intrakat

-Indra Sistemas

-Τέρνα Ενεργειακή - LG - CNS CO

-ΑΤΕΣΕ

-Άκτωρ Παραχωρήσεις - Unisystems

-Ericsson Hellas