Στουρνάρας: Κινδύνευσαν οι Ελληνικές τράπεζες από την Κυπριακή κρίση

Διευκρινίσεις σχετικά με την τροπολογία που κατατέθηκε στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, για τις κυπριακές τράπεζες, εδωσε ο Γ. Στουρνάρας.

Ο υπουργός οικονομικών επεσήμανε πως: "Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση κρίνεται αναγκαία, επειδή η κείμενη νομοθεσία δεν προβλέπει ρύθμιση σε περίπτωση εξυγίανσης αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία διαθέτουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα. Λαμβανομένου υπόψη του εύρους των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών και της ανάγκης να διασφαλιστούν τόσο οι καταθέσεις όσο και οι συμβάσεις εργασίας, είναι απαραίτητο να προβλεφθεί ότι τα κυπριακά υποκαταστήματα μεταφέρονται σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα και, στην περίπτωση αυτή, ισχύει ότι προβλέπεται ήδη με το ν. 2515/1997 και για την περίπτωση της «εισφοράς» υποκαταστημάτων. Επίσης, προβλέπεται ότι αποκλειστικά σε τέτοιες περιπτώσεις, η τυχόν καταβληθείσα κεφαλαιακή ενίσχυση δεν συνυπολογίζεται, προκειμένου να υπολογιστεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα".

Μάλιστα τόνισε ότι: "Τις ημέρες που ξέσπασε η κρίση στην Κύπρο, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι κινδύνευσε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, διότι, αν είχαν υποστεί κούρεμα οι καταθέσεις των Ελλήνων στα κυπριακά υποκαταστήματα, κανείς δεν ξέρει τι θα μπορούσε να γίνει μετά".