"Βασανιστικά αργή" θα είναι η πρόοδος που θα σημειωθεί στις προσπάθειες των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους, εκτιμά ο Κλέμενς Φουστ, σύμβουλος του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σύμφωνα με τη Deutche Welle, σε έκθεσή του κατ' εντολή της Ένωσης Βαυαρικών Επιχειρήσεων, ο Κλέμενς Φουστ υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να αναμένεται μια μακρά περίοδος οικονομικής στασιμότητας στις χώρες της κρίσης. Οι λόγοι που ευθύνονται για την εξέλιξη αυτή σχετίζονται με την μείωση των τιμών και των μισθών, προκειμένου να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε μείωση των φορολογικών εσόδων και δυσχεραίνει την εξυγίανση των δημοσιονομικών, αναφέρει ο καθηγητής Φουστ, ο οποίος θα αναλάβει την προεδρία του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Μελετών. Σύμφωνα με τον γερμανό οικονομολόγο, "οι πιστώτριες χώρες και κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία θα κάνουν το παν προκειμένου να αποτραπούν αποχωρήσεις από την ευρωζώνη".
Η Ελλάδα μπορεί να φύγει μόνη της από το ευρώ
Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται στην σχετική μελέτη, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το σενάριο, να αποφασίσουν οι ίδιες οι κυβερνήσεις των υπερχρεωμένων χωρών εγκαταλείψουν την ευρωζώνη. "Αυτό θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση που οι λαοί αυτών των χωρών, χάσουν τις ελπίδες τους για οικονομική ανάκαμψη, ως συνέπεια μιας μακράς περιόδου οικονομικής στασιμότητας", λέει ο οικονομολόγος. Διευκρινίζει μάλιστα ότι εάν τελικά προκύψει έξοδος κρατών από την ευρωζώνη, αυτά θα είναι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, καθώς αυτές οι χώρες έχουν λιγότερες ελπίδες ανάκαμψης σε σχέση με την Ιταλία και την Ιρλανδία.