Σταϊκούρας: Η εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο δε φαίνεται να αποδίδει

Την ανάγκη μείωσης φορολογικών συντελεστών θα θέσει, τον προσεχή Ιούνιο, η κυβέρνηση στους εταίρους, όπως προκύπτει από την ενημέρωση που έκανε στα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την παρακολούθηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως διευκρίνισε μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός, η επισήμανση για την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ δε θα αφορά μόνο τον τομέα της εστίασης. "Αλλαγές πρέπει να γίνουν και σε πολιτικές που φαίνεται να μην αποδίδουν, όπως η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας, περιγράφοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει διορθώσεις.

"Η φράση που χρησιμοποιούμε για την είσπραξη των φόρων είναι "προσοχή", "εγρήγορση", "καλύτεροι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί", "επικαιροποίηση των πολιτικών που ασκούνται"" είπε επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, για να παραδεχθεί λίγο αργότερα ότι "διαπιστώνεται πράγματι μια τάση απόκλισης έναντι των στόχων για τους έμμεσους φόρους, το τρίμηνο του έτους. Γι' αυτόν τον λόγο, η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να επαναξιολογηθούν ορισμένες πολιτικές. Και γι' αυτό, για πρώτη φορά, στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που επικαιροποιείται, υπάρχει ρητή αναφορά για επαναξιολόγηση του προγράμματος τον Ιούνιο, όπου θα εξετασθεί η μείωση φορολογικών συντελεστών, όπως για παράδειγμα ο ΦΠΑ στην εστίαση".

Στο σημείο αυτό, ωστόσο, ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε όλες τις πλευρές να αναλογιστούν ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια συμφωνημένη πολιτική και, από τον Νοέμβριο του 2011, μια μνημονιακή υποχρέωση της χώρας για την εξίσωση του ενιαίου φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης την οποία, αν δεν υλοποιούσε, τότε θα έπρεπε να βρεθούν χρήματα από αλλού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στις επιστροφές ΦΠΑ, αλλά και τις συνολικές επιστροφές φόρων που στο τρίμηνο ανήλθαν σε 783 εκατομμύρια ευρώ, αν και η πρόβλεψη ήταν για 680 εκατομμύρια. Από τα 783 εκατομμύρια, τα 200 εκατομμύρια ευρώ είναι νέες επιστροφές και τα υπόλοιπα παλαιές επιστροφές, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι επιστροφές ΦΠΑ θα επιταχυνθούν.

Επίσης, στόχος της κυβέρνησης είναι, μέχρι το τέλος του 2013, να πληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχει το Δημόσιο, ύψους 8 δισ. ευρώ. Όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας, έχει επιχορηγηθεί το σύνολο των υπουργείων που οι φορείς τους είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες. Η υστέρηση στις τελικές πληρωμές αρχίζει και καλύπτεται με γρήγορο ρυθμό. Στους δήμους ολοκληρώθηκε η διαδικασία και θα υπάρξει ομαλό πλάνο απορρόφησης. Σε ότι αφορά στον ΕΟΠΥΥ, εκτιμάται ότι θα επισπευσθεί ο χρόνος αποπληρωμής και θα έχει ομαλό ρυθμό χρηματοδότησης και πληρωμής των υποχρεώσεων του.