Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρξουν ευνοϊκές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία εκφράζουν στελέχη του ΔΝΤ, μιλώντας στο news.gr.
Τα ίδια στελέχη χαρακτηρίζουν κομβική την καταγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος στον ελληνικό προϋπολογισμό το 2013, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, και θεωρούν πως - δεδομένης την αδυναμίας περαιτέρω περικοπών δαπανών - το βάρος θα πρέπει να πέσει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
"Θα πρέπει να κατανεμηθούν δίκαια τα βάρη, ώστε να περιορισθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις. Πολλοί αδύναμοι κλήθηκαν να πληρώσουν στο παρελθόν, ενώ οι προνομιούχοι έμειναν στο απυρόβλητο", τονίζει στέλεχος του Ταμείου.
Άλλο στέλεχος του Ταμείου αναφέρει πως η πολιτική σταθερότητα αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλή εκτέλεση του προγράμματος. Σε ερώτηση για το τι θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση, που - υπό το βάρος της λιτότητας - οι εξελίξεις οδηγούσαν σε αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και οδηγούσαν στην παύση του προγράμματος, το ίδιο στέλεχος χαρακτήρισε υπερβολικό το σενάριο αυτό.
Σε ερώτηση για το τι θα συνέβαινε εάν κάποια χώρα δεν επέστρεφε στο ΔΝΤ τα χρήματα, που έχει δανειστεί από αυτό, το στέλεχος σημείωσε πως αυτό έχει συμβεί στις περιπτώσεις της Ζιμπάμπουε, της Σομαλίας και του Σουδάν.
Όπως είπε, βάσει του καταστατικού του ΔΝΤ, σε πρώτη φάση το Ταμείο σταματά τη χρηματοδότηση, σε δεύτερη φάση στερεί τα δικαιώματα ψήφου της χώρας και - εάν τελικά η χώρα δεν προσαρμοσθεί - τότε προβλέπεται η έξοδός της από το Ταμείο .
"Αυτό έχει συμβεί μόνο με την Τσεχοσλοβακία το 1964", τόνισε και προσέθεσε πως οι σημερινές συνθήκες δεν συνηγορούν υπέρ ακραίων σεναρίων.
Σήμερα θα δοθούν στη δημοσιότητα οι εαρινές προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία. Για την Ελλάδα, οι εκτιμήσεις για την ύφεση, τον πληθωρισμό, την ανεργία και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, την περίοδο 2013 -2015, αναμένονται αμετάβλητες.