Έως και 45.000 λιγότερους υπαλλήλους αναμένεται να έχει το Δημόσιο μέχρι τα τέλη του 2014, σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr.
Τα νούμερα που αποφασίστηκαν το Σάββατο κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα πρέπει να θεωρούνται οριστικά – τουλάχιστον όσο οριστικό μπορεί να θεωρηθεί κάτι στην Ελλάδα και την πολιτική της.
4.000 επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι θα αποχωρήσουν μέχρι τα τέλη του 2013 και άλλες 11.000 μέχρι τα τέλη του 2014.
Τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος πάντως όσο και ο Φώτης Κουβέλης ξεκαθάρισαν ότι οι αποχωρήσεις πρέπει να γίνουν βάσει όλων των νόμιμων διαδικασιών και όχι σαν σπασμωδική απόκριση στις απαιτήσεις της τρόικας.
Πέραν αυτών των 15.000 υπολογίζεται ότι περίπου άλλες 5.000 θα αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ άλλοι 25.000 θα βρεθούν εκτός εργασίας - παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται - λόγω κινητικότητας.
Το σημείο αγκάθι είναι οι υπάλληλοι που θα ενταχθούν στη λεγόμενη “κινητικότητα”. Δηλαδή οι υπάλληλοι εκείνοι οι οποίοι θεωρούνται υπεράριθμοι και πρέπει να αποχωρήσουν. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, οι υπάλληλοι αυτοί θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες που υπάρχουν κενές θέσεις και ελλείψεις. Άγνωστο παραμένει ωστόσο τι θα γίνει εάν δεν βρεθούν ισάριθμες κενές θέσεις ή ισότιμες. Πολλοί εκφράζουν φόβους ότι και αυτοί θα δουν τελικά την πόρτα της εξόδου ακόμη και αν δεν μπορούν να θεωρηθούν επίορκοι.
Τέλος, άγνωστο παραμένει πόσοι οργανισμοί θα θεωρηθεί ότι “δεν έχουν λόγο ύπαρξης” - όπως δήλωσε εξάλλου το Σάββατο και ο κ. Κουβέλης- και θα κλείσουν. Καμία ασφαλής πληροφορία δεν υπάρχει μέχρι στιγμής για το προσωπικό που εργάζεται σε αυτούς τους οργανισμούς.