Ασφυκτικές πιέσεις από Eurogroup για να κλείσουν οι εκκρεμότητες

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα με τους Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς. Ο αναπληρωτής υπουργός μεταβαίνει στο Μέγαρο Μάξιμου προκείμενου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τη συνολική πορεία των διαβουλεύσεων.

"Πάει καλά, υπάρχει σημαντική πρόοδος, υπάρχουν ορισμένα θέματα που παραμένουν ανοικτά", επεσήμανε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, οι διαπραγματεύσεις έχουν σχεδόν κλείσει, καθώς έχουν αποσαφηνιστεί ζητήματα σχετικά με το δημοσιονομικό κενό, το οποίο η τρόικα υπολόγιζε στα 4 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014, η ενιαία ρύθμιση εξόφλησης οφειλών προς Δημόσιο και Ταμεία, που είναι και το βασικό όχημα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, αλλά και οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες για το νέο χαράτσι του 2013.

Αναφορικά με τις αποχωρήσεις 7.000 δημοσίων υπαλλήλων, στο τραπέζι βρίσκεται η σύντμηση των προθεσμιών για τις διαδικασίες στα πειθαρχικά. Η τρόικα φέρεται να απαιτεί την απομάκρυνση 2.000 επίορκων μέχρι τον Ιούνιο και περίπου 5.000 ακατάλληλων υπαλλήλων έως το τέλος του έτους μέσω αξιολόγησης.

Το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει πλέον πως θα κλείσει η συμφωνία με την τρόικα, την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανόν και την Τρίτη. Κι αυτό γιατί παράγοντες που μετείχαν στο άτυπο Eurogroup στο Δουβλίνο ανέφεραν ότι η ελληνική αντιπροσωπεία δέχθηκε ασφυκτικές πιέσεις από τα κοινοτικά στελέχη, που τόνιζαν ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως την Τρίτη, τουλάχιστον για το ζήτημα του Δημοσίου, δε θα μπορέσει να εκταμιευθεί έως το τέλος Απριλίου η δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι πλέον "απαιτούν" να υπάρξει μια συμφωνία, που θα περιλαμβάνει και τις "υποχρεωτικές αποχωρήσεις" των δημοσίων υπαλλήλων.